Avtor bv; Foto: Ekošola (društvo Doves FEE) 8:08 dop AKTUALNO

Na državnem Ekokvizu zmagale učenke OŠ Leskovec pri Krškem

Na državno tekmovanje se je uvrstilo osem ekip, ki so na šolskem tekmovanju dosegle največ točk v posamezni regiji, ter štiri dodatne ekipe s skupno najvišjim številom točk.

Z državnim tekmovanjem Ekokviz, ki je potekalo v torek, 14. marca 2023 na OŠ Spodnja Šiška v Ljubljani, se je zaključilo letošnje tekmovanje v ekoznanju za osnovne šole iz vse Slovenije.

V poznavanju okoljskih tem je največ znanja pokazala ekipa Leskovec 1 iz OŠ Leskovec pri Krškem. Drugo mesto je zasedla ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje pri Ajdovščini, tretje pa ekipa Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje.

Na letošnjem Ekokvizu so osnovnošolci tekmovali v štirih tematskih sklopih:

  1. e-odpadki in recikliranje elektronskih naprav,
  2. trajnostni razvoj, varstvo okolja in onesnaževalci,
  3. ogljični odtis in
  4. zelena energija.

Državno tekmovanje je potekalo v dveh delih. V prvem delu so ekipe prek spletne aplikacije odgovarjale na 30 vprašanj. Ekipe so bile glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu razdeljene v štiri skupine. Drugi del tekmovanja je potekal v živo na odru, kjer so se ekipe med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. Vse ekipe so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji. Zmagovalna ekipa je prejela tudi prehodno zastavo Ekofaca 2023.

Foto: Ekošola (društvo Doves FEE)

V Ekošoli prek 135.000 učencev in dijakov

Program Ekošola je vodilni program Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo FEE International in največja mednarodna mreža otrok, mladih, vzgojiteljev ter učiteljev, ki okoljsko vzgojo in načela trajnostnega razvoja vključujejo v vsakodnevno delo in učenje.

V Sloveniji v programu sodeluje več kot 135.000 otrok, učencev in dijakov ter 8.800 vzgojiteljev ali učiteljev (ekokoordinatorjev), mentorjev in projektnih vodij. V šolskem letu 2022/2023 je vanj vključenih 720 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, centrov za usposabljanje, delo in varstvo, dijaških domov in fakultet.

Na srednješolskem tekmovanju pa je bilo tako:

(Visited 160 times, 5 visits today)
Close