Avtor vb; foto: Ekošola 8:00 dop AKTUALNO

Ekošola: Največ znanja o okoljskih temah pokazali dijaki iz Slovenj Gradca, Celja in Maribora

Na letošnjem državnem tekmovanju v Ekokvizu za srednje šole se je v poznavanju različnih okoljskih vsebin pomerilo 277 dijakov iz 76 slovenskih srednjih šol, ki so vključene v mednarodni program Ekošola, in ostalih srednjih šol, ki so se prijavile na tekmovanje.

Dijaki iz treh srednješolskih programov izobraževanja so se na letošnjem testu Ekošole pomerili v poznavanju štirih različnih tem s skupnim naslovom Naša prihodnost = zelena prihodnost.

Podrobneje so se seznanili z ekologijo, onesnaževalci in varstvom okolja, ogljičnim odtisom, zeleno energijo za zeleno okolje ter e-recikliranjem.

Zmagovalci

V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja je zmagal Luka Irman iz ŠC Slovenj Gradec – SŠ Slovenj Gradec in Mura, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehniškega izobraževanja je zmagal Matic Goršek iz SŠ za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Celje,  v kategoriji strokovnih in splošnih gimnazij pa Jakob Kršljin Stojič  iz Prve gimnazije Maribor.

Priznanja in nagrade je na sklepni prireditvi tekmovanja predal nacionalni koordinator programa Ekošola mag. Gregor Cerar. Ob podelitvi nagrad je povedal, da letošnja izbira okoljskih tem prispeva k večji ozaveščenosti dijakov. Ta vodi k večjemu razumevanju vse bolj kompleksnih vsebin, povezanih s podnebnimi spremembami in ogljičnim odtisom. S povezovanjem učnih vsebin in s projekti, kot je Ekokviz, dijake in njihove mentorje celovito izobražujemo in jih spodbujamo k bolj trajnostnemu načinu življenja. Še posebej pomembno je, da pridobljeno znanje dijaki prenesejo med starše in v lokalno okolje, da skrb za okolje postaja del našega vsakodnevnega odločanja.

Zmagovalci po kategorijah izobraževanja:

Kategorija SPI
1. mestoLuka IrmanŠC Slovenj Gradec – SŠ Slovenj Gradec in Muta
2. mestoTim RobičTehniški šolski center Maribor
3. mestoLuka RobnikSŠ za strojništvo, mehatroniko in medije Celje
Kategorija SSI/PTI
1. mestoMatic GoršekSŠ za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Celje
2. mestoLucija KlemenSŠ Zagorje
3. mestoLea OsetSŠ za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Celje
Kategorija GIM
1. mestoJakob Kršljin StojićPrva gimnazija Maribor
2. mestoMatevž ŠtihGimnazija Ledina
3. mestoGal VirtPrva gimnazija Maribor

Program Ekošola  Ekokviz za srednje šole izvaja od leta 2009. V vseh letih izvajanja projekta je sodelovalo več kot  30.000 dijakov in njihovih mentorjev.

(Visited 50 times, 3 visits today)
Close