7:41 dop AKTUALNO

Mednarodni dan prijaznosti: porišimo svoj kamenček prijaznosti

13. novembra že od leta 1998  po svetu praznujemo mednarodni dan prijaznosti, ko je bila podpisana delakarcija o prijaznosti. V Sloveniji ga pospešeno praznujemo od leta 2017, ko je njegov uradni ambasador postalo mariborsko društvo Humanitarček. 

Gre za dan, ki poskuša združevati ljudi in  premostiti razlike med raso, religijo, politiko, spolom, denarjem in podobnimi faktorji. Spodbuja nas, da z različnimi malenkostmi, preprostimi dejanji ali pozornostmi poskušamo polepšati življenje drug drugemu.

Rumene rožein kamenčki prijaznosti

Humanitarček ga je Sloveniji predstavil leta 2017, ko je večja mesta preplavil z rumenimi rožami po vzoru tujih držav. Nato pa leta 2018 začel s kampanjo barvanja kamenčkov dobrih misli, s katerimi poskušajo ljudem polepšati dan. Kamenčke so ob pomoči umetniške šole Atilem pod mentorstvom Melite Ragolič barvali za bolnike z multiplo sklerozo že od leta 2015, nato pa so nekako postali zaščitni znak tega dneva v Sloveniji.  Leta 2018 so tako ob pomoči številnih vrtec in osnovnih šol pobarvali okrog 7.000 kamenčkov po vsej Sloveniji, lani pa je bilo kamenčkov preko 20.000! Največje število so jih v okviru akcije lani pobarvali na Gimnaziji Celje Center, kjer je številka presegla krepko tisočico, sledila pa je umetniška šola Atilem Maribor. Kamenčki so tako preplavili vsa večja in marsikatero manjše mesto po Sloveniji.

“Kljub časom koronskih ukrepov (in krize) – ali pa ravno zaradi njih, letos pričakujemo podobno številko. Od oktobra je v akcijo tako vključenih 58 vrtcev, 64 osnovnih in 32 srednjih šol. Vsak se lahko pridruži in pobarva svoj kamenček – ter ga pusti nekje na javnem mestu,” pravijo Humanitarčki.

Naj vam poleša dan

Če torej na ta dan najdete kamenček s prijazno mislijo, se ne ustrašite. Naj vam preprosto polepša dan. Morda ga podarite kdaj komu naprej ali pa bo razveseljeval vas. V Mariboru bodo kamenčke zbirali pred Rotovško knjižnico.

Humanitarčki pa pozivajo, da ne pozabimo, v teh časih še posebej, da je lahko prav vsak dan razlog, da ga prazujemo kot prijaznega. Zato že od leta 2016 vabijo v k naključni prijaznosti. Morda lahko pokličete prijatelja, ki ga že dalj časa niste slišali, ali pa presenetite nekoga s preprostim objemom in lepo besedo. Če se znajdete na ulici ali v trgovini, lahko priskočite na pomoč kakšnemu starejšemu človeku. V prvi vrsti pa se spomnite na svoje najbližje ali tudi sorodnike. Verjemite, presenečeni bodo.

(Visited 602 times, 1 visits today)
Close