Avtor br, vb; foto: adobestock 8:00 dop AKTUALNO

Mednarodni dan biotske raznovrstnosti: Bodimo del načrta

Mednarodni dan biotske raznovrstnosti obeležujemo vsako leto 22. maja. Letošnja vodilna misel Bodi del načrta za biotsko raznovrstnost, poziva k ukrepanju, da zaustavimo in obrnemo trend izgube biotske raznovrstnosti.

22. maj so Združeni narodi proglasili za mednarodni dan biodiverzitete. S tem simbolnim dejanjem naj bi pri ljudeh vplivali na boljše zavedanje o pomenu ohranjanja žive narave.

Porušena harmonija z naravo v kmetijstvu

Veliko raziskav na Nacionalnem inštitutu za biologijo naredijo v kmetijski krajini, kjer se je, kot pravijo, harmonija med ljudmi in naravo v zadnjih 100 letih močno porušila.

Za primer navajajo žužkojede travniške ptice, kot je na primer repaljščica (na fotografiji), na ljudi nimajo velikega neposrednega vpliva, razen morda, da jih je pravo veselje opazovati, kako posedajo po vrhovih bilk nepokošenega travnika.

“Drugače je s posrednimi vplivi. Med gnezdenjem za hrano poberejo ogromno žuželk, ki jih v kmetijstvu smatramo za škodljive. Za razliko od škropiv, ki jih ljudje sicer uporabljamo za ta namen, ptice to naredijo zastonj, zelo učinkovito in brez stranskih učinkov. In same vedo, kje in kdaj je njihova pomoč najbolj dobrodošla,” poudarijo.

Tudi v Sloveniji številne vrste ogrožene

Tudi v Sloveniji so številne živalske in rastlinske vrste ogrožene

K ohranjanju in izboljšanju stanja vrst in življenjskih okolij sicer prispevamo s številnimi projekti. Enega največjih naravovarstvenih projektov v Sloveniji, LIFE integrirani projekt za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji, od leta 2018 vodi Ministrstvo za naravne vire in prostor v sodelovanju s 14 partnerji s področja varstva narave, gozdarstva, kmetijstva in upravljanja voda.

Kako obeležiti dan biotske raznovrstnosti?

Obiščite, katerega od organiziranih dogodkov in se poučite o biotski raznovrstnosti v Sloveniji, npr:

  • Festival Raznoživo – v sredo, 22. maja 2024, med 9. in 18. uro na Stritarjevi ulici v Ljubljani.
  • Predstavitev izumrlih vrst živali, ki so nekoč naseljevale Maribor in bližnjo okolico () – v sredo, 22. maja 2024, med 10. in 13. uro na Vetrinjskem dvoru v Mariboru.

Razmislite o tem, kako ima v naravi vsako živo bitje svojo vlogo – v naravi ni “škodljivcev”, ki bi jih morali zatirati tako, da zastrupljamo njih, sebe, druga živa bitja, prst, vse okolje … Praznovanje biotske raznovrstnosti se začne pri vsakem od nas.


Vir: MNVP, NIB

(Visited 34 times, 1 visits today)
Close