11:07 dop AKTUALNO

Letos po Sloveniji zasadili 16.000 dreves na teh štirih lokacijah

Družba Slovenski državni gozdovi, d.o.o. (SiDG) je v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) in Pivovarno Laško Union včeraj na Pokljuki posadila 1.450 sadik različnih drevesnih vrst.

S tem se je zaključila večmesečna aktivnost sadnje dreves v okviru projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking. Skupaj so letos tako posadili 16.000 dreves – spomladi v Kočevki Reki, v Trnovskem gozdu in na Koroškem.

Posebej izpostavljajo nastajajoči gozd na Koroškem. “Na Koprivni so namreč gozdarji poleg sadik macesna in bukve posadili tudi po 400 sadik gorskega javorja, jerebike in češnje, s katerimi so znotraj gozda iz macesna in bukve oblikovali pet krogov. Vsaka od teh drevesnih vrst se spomladi ponaša z drugo barvo, iz zraka pa bodo skupaj tvorili olimpijske kroge na zeleni podlagi,” so povedali v SiDG.

Spomnimo; projekt Misija: Triglavski ledenik v Peking je nastal z namenom ozaveščanja o globalnem segrevanju, njegovih uničujočih posledicah za okolje in obstoj zimskih športov.

Ambiciozen cilj je bil še presežen. Od prvotno načrtovanih 13.000 sadik se je namreč na koncu posadilo 16.000 sadik:

  • V Kočevski Reki so aprila prostovoljci, med katerimi so bili tudi biatlonci, košarkarji in rokometaši, posadili 3.750 sadik smreke, 300 sadik gorskega javorja in 300 češenj.
  • V Koprivni so posadili po 3.000 sadik bukve in macesna ter po 400 sadik gorskega javorja, jerebike in češnje.
  • V Trnovskem gozdu so domačini in šolarji pomagali posaditi 2.300 mladih smrek in 700 bukev.
  • Na Pokljuki so zaposleni iz OKS, Pivovarne Laško in SiDG, prostovoljci iz Športnega društva Pokljuka in predstavnik projekta Ciril Komotar danes posadili 800 macesnov, po 200 sadik jelke, gorskega javorja in bukve ter 50 sadik jerebike.

“S sadnjo različnih drevesnih vrst se vzpostavljajo gozdovi, ki bodo bolj odporni na posledice podnebnih sprememb in namnožitve podlubnikov,”so še poudarili v projektu, ki so pri sadnji sodelovali z Zavodom za gozdove, sadike so bile ustrezno zaščitene pred objedanjem divjadi in dodatno obeležene za lažje izvajanje obžetev v prihodnjih letih.

(Visited 177 times, 1 visits today)
Close