Knjižnica Novo mesto nagrajena za digitalizirano 24-urno izposojo knjig

1 decembra, 2021

Združenje splošnih knjižnic je že devetič podelilo nagrado za najboljši projekt v splošnih knjižnicah. Letos je nagrado prejel projekt novomeške Knjižnice Mirana Jarca Avtomatizacija javne knjižnične mreže Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto: 24-urna izposoja naročenega knjižnega gradiva.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Avtomatizirana 24-urna izposoja naročenih knjig je inovacija v slovenskem in evropskem knjižničnem prostoru, ki je po enoletnem preizkusnem obdobju konec septembra zaživela v novomeški knjižnici. Gre za hitro in od delovnega časa ter lokacije knjižnice neodvisno knjižnično storitev, ki uporabnikom omogoča samostojni prevzem do 6 naročenih knjig v pametni omari 24 ur na dan.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Cilj razširitev pametnih omar po občini

V novomeški knjižnici si v prihodnjih petih letih želijo razširiti mrežo pametnih omar še na druge frekventne lokacije v Novem mestu in v manjše kraje brez krajevnih knjižnic ter s tem prispevati k še boljši dostopnosti knjig in hkrati tudi trajnosti. Uporabnik bo lahko združeval opravke in opravil manj voženj z okolju neprijaznimi prevoznimi sredstvi.

Novost v slovenskem in evropskem knjižničnem prostoru

Direktor novomeške knjižnice Luka Blažič je ob tem povedal: »Vesel sem, da sta bibliotekarska stroka in združenje prepoznala našo vizijo digitalizacije javne knjižnične mreže.« Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni pa je dodal: »V Novem mestu smo ponovno dokazali, da znamo biti prvi v državi in tudi širše. Projekt predstavlja pomemben korak na poti digitalizacije, ki jo na Mestni občini Novo mesto postopoma vpeljujemo v naše sisteme in razvijamo v sklopu vsem dostopnega pametnega mesta.«

 

Vir: The Mayor Eu, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 26 times, 1 visits today)