Avtor bv; foto: shutterstock.com 10:47 dop AKTUALNO

Kljub presežni vrednosti pesticidov mandarine varne za potrošnike?

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvaja poostren nadzor nad ostanki pesticidov v mandarinah.

V dveh vzorcih mandarin iz Hrvaške so bile, kot so sporočili, ugotovljene presežene vrednosti aktivnih snovi pesticidov. A, kot so dodali, sta oba vzorca ocenjena kot varna za potrošnika.

Gre pa sicer za mandarine (sorta ČAHARA), 5 kg v mreži, poreklo: Hrvaška, proizvajalec/prodajalec: OPG Nikica Antunović, Hrvaška. Mesto vzorčenja: maloprodajna stojnica v Trebnjem, datum vzorčenja: 6.11.2023. Mandarine so bile v prodaji na maloprodajnih stojnicah: Zg. Hotič – Gostilna Juvan; Rašica – Bar Slavček; Muljava – nasproti Gostilne Obrščak; Trebnje – Motobar (Stari trg).

“V vzorčenem živilu je ugotovljena presežena vrednost aktivne snovi propamokarb,” sporočajo.

Gre za fungicid, ki lahko povzroči alergijski odziv kože. Obenem v varnostnem listu pripravkov s to aktivno snovjo navajajo sum škodljivosti za nerojenega otroka ter, da je zelo strupeno za vodne organizme, tudi z dolgotrajnimi učinki.

Drug vzorec pa je od dobavitelja Mandarinko d.o.o., Hrvaška, posrednik: SPAR Slovenija d.o.o. Mesto vzorčenja: Distribucijski center SPAR, datum vzorčenja: 7.11.2023

“V vzorčenem živilu je ugotovljena presežena vrednost aktivne snovi fenheksamid,” povedo. Tudi ta snov je fungicid, ki lahko povzroči alergijsko reakcijo in je nevaren za vodne ekosisteme.

Potrošniki, ki so kupili neskladno živilo in ga še hranijo doma, ga lahko vrnejo na mesto prodaje, pravi UVHVVR, ki v okviru uradnega nadzora spremlja izvedbo umika živila iz prometa.

(Visited 142 times, 6 visits today)
Close