Kaj o Covid aplikaciji pravi strokovnjak?

15 julija, 2020

Glede sporne t.i. Covid-19 ali pa trenutno kar “the aplikacije” smo za komentar vprašali dr. Aleša Završnika z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti Univerze Ljubljana. 

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

 

 

“Prvič, ni jasno, kakšna aplikacija bo, razen tega da sledi nemški (in ta protokolu DP-3T). Minister za javno upravo pravi, da bo za preventivno sledenje in da bo prostovoljna; na Twitterju pa že omenja, da bo za okužene kot obvezna, za uveljavitev karantenskih odločb. Torej kaj je “the applikacija” ni povsem jasno in to je problem,” pove uvodoma.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Protokol DP-3T je, kot pojasnjuje članek na spletnem portalu Monitor, nastal kot odziv na PEPP-PT, več pozornosti pa naj bi namenjal uporabnikovi zasebnosti. DP-3T v primerjavi s PEPP-PT ne uporablja centralne točke za analizo, temveč vse izračune opravi na uporabnikovem telefonu, kar bolj varuje njegovo zasebnost.

Preberite več o aplikaciji

Vse kaže, da nas čaka aplikacija Covid 19

Aplikacij po svetu je že blizu 50, nobena ni brez slabosti

Kot drugo zadevo, ki jo izpostavlja Završnik, pa poudarja, da je aplikacij v svetu že vsaj 47. “Razlikujejo se v številnih vidikih (centralizirano/decentralizirano; bluetooth/ GPS podatki…). Ključno pa je, da gre za tehtanja različnih vrednot in nobena ni takšna, da ne bi imela slabosti.”
In katere so te slabosti? Po besedah sogovornika jih v grobem delimo na vpliv na zasebnost, enakost, poštenost in tehnično učinkovitost aplikacije.

Kakšna so tveganja?

“To, da bodo zdravstveni podatki, podatki o gibanju in družbeni grafi (interakcije med ljudmi) razkriti. Tudi decentralizirani sistemi (tj. ko se podatki shranjujejo in izračuni izvajajo lokalno, na posameznikovi napravi/telefonu), so lahko tarče napada (spoofing), prevare, druge aplikacije lahko lovijo te podatke (ad-tech je vešča tega); če ni centralnega vnosa podatka o okuženih, lahko pride do lažnih vnosov (npr- telefon namestimo na psa, ki teka po mestu),” pojasnjuje strokovnjak.

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 149 times, 1 visits today)