Avtor Jerneja Srebot 11:15 dop AKTUALNO

Kaj bi se zgodilo, če bi Ljubljano stresel močan potres?

Ste se že kdaj spraševali, kaj bi se zgodilo, če bi nas stresel potres intenzitete VII-VIII po evropski makroseizmični lestvici (EMS)?

Od 16. stoletja je bilo pri nas zabeleženih preko 50 potresov vsaj VII stopnje po EMS. Potres te intenzitete je dovolj močan, da povzroči premikanje pohištva v stanovanjih in tudi poškodbe zgradbah – razpoke v stenah, odpadanje ometa, odpadanje delov dimnikov…

Preberite tudi: Nova karta potresne dejavnosti

Večji del Slovenije je namreč v pasu potresne nevarnosti, ki poteka po osrednjem delu države od severozahoda proti jugu in jugovzhodu. Četudi večina potresov, ki se zgodijo pri nas, ni življenjsko ogrožajoča, pa nas je lanski potres v Petrinji opomnil, da je vseeno dobro biti pripravljen na morebitno katastrofo.

S praktičnimi vajami proti morebitni katastrofi

V preteklih dneh se je v Ljubljani odvijal SIQUAKE 2020, dogodek, v katerem so sodelujoči izvajali vaje za scenarij, ki predvideva močan potres VII-VIII stopnje EMS na območju osrednje Slovenije.

Vaja se je osredotočala se na operativno delovanje in usklajevanje na terenu med različnimi deležniki. Cilj vaje je bil ozavestiti čim več informacij , ki so relevantne ob večjem potresu, kar vključuje ugotavljanje potresne ranljivosti stavb in infrastrukture, predvidevanje potencialnih posledic potresa ter presojanje zmožnosti obvladovanja posledic, predvsem preko usklajevanja in sodelovanja med različnimi ravnmi upravljanja.

Poleg preizkusa postopkov na ravni EU in vključevanja nekaterih modulov in odzivnih zmogljivosti na državni ravni, so vajo nadgradili tudi s praktičnim preizkusom in nadgradnjo postopkovnika Podpora države gostiteljice mednarodni pomoči ob naravni in drugi nesreči v Republiki Sloveniji


Več si lahko preberete na spletni strani MOL ali SIQUAKE 2020

(Visited 763 times, 1 visits today)
Close