4:22 pop AKTUALNO

Je hitra moda “kriva”, da vdihujemo mikroplastiko?

Modna industrija je eden največjih onesnaževalcev v svetu, z vplivi na okolje, kot so onesnaženje vode, sproščanje strupenih kemikalij, emisije toplogrednih plinov, onesnaževanje tal in degradacija deževnega gozda.

Vsa hitra moda – oblačila, oblazinjene sedežne garniture, zavese in preproge, ki so izdelane iz umetnih materialov (poliester, najlon, akril), med uporabo in pranjem, v zrak sproščajo mikroplastična vlakna, ki jih vdihujemo, hkrati jih ogromno pristane tudi v vodi in hrani, ki jo zaužijemo.

Lahko zaradi oblačil zbolimo?

V poročilu “Do clothes make us sick? Fashion, fibers and human health”, je zapisano, da je znanstvenih dokazov vse več; prah iz mikroplastičnih vlaken v zraku lahko predstavlja tveganje za zdravje.

Približno 30 % prahu v naših domovih sestoji iz mikroplastičnih vlaken, ki smo jim izpostavljeni in jih vdihujemo vsak dan.

Podobno mikroplastična vlakna, ki končajo v vodnem in kopenskem okolju z usedanjem iz zraka ali iz rečnih odplak ali odtokov, vplivajo na organizme, ki živijo v tem okolju. S hrano te vlaknine vstopajo tudi v naše telo.

So emisije plastike iz naših oblačil razlog za resno skrb?

V poročilu pravijo, da – brez dvoma, saj se je skoraj nemogoče izogniti izpostavljenosti mikrovlaknom v našem vsakdanje življenje, ker koncentracije mikro- in nanoplastike v okolju (voda, zrak, zemlja) še naprej narašča. Odstranjevanje teh mikrovlaken iz okolja je praktično neizvedljivo.

Več o mikroplastiki najdete TULE.

(Visited 99 times, 2 visits today)
Close