Etilen oksid: Znani rezultati poostrenega nadzora v živilih

8 septembra, 2021

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je prejela rezultate vseh analiz vzorcev, ki so bili odvzeti v okviru poostrenega nadzora nad vsebnostjo etilen oksida oz. njegovega metabolita. Vzorčenje je potekalo med 2. in 5. avgustom 2021, na različnih mestih v živilski verigi. Vzorci so bili odvzeti v prometu ter pri distributerjih surovin oz. polizdelkov.

Od skupno odvzetih 58 vzorcev so bili vsi razen enega, brez ugotovljene prisotnosti etilen oksida oz. njegovega metabolita. V enem vzorcu – vegetarijanske pečenice je bila potrjena vsebnost etilen oksida oz. njegovega metabolita v koncentraciji v 0,017 mg/kg +/- 0,0085 mg/kg.

Ob prejemu izvida je omenjenemu živilu že pretekel rok uporabe. UVHVVR je takoj po prejemu informacije (25. 8. 2021) z izvidom seznanila odgovornega izvajalca dejavnosti ter omenjeni izdelek uvrstila na seznam neskladnih živil in ga objavila na posodobljenem seznamu.

Inšpekcijski nadzor po celi EU

Na podlagi informacij o prisotnosti etilen oksida v sezamu, različnih začimbah in zeliščih, aditivih za živila, so tako odgovorni izvajalci dejavnosti kot pristojne inšpekcijske službe po celi EU začele intenzivno preverjanje skladnosti surovin za živila oz. živilskih sestavin. Na podlagi navedenega poostrenega nadzora bo lahko prišlo do dodatnih umikov in odpoklicev živil, zato spremljajte informacije v medijih, pri trgovcih oz. na spletni strani UVHVVR.

 

Vir: UVHVVR

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 96 times, 7 visits today)