Kakšne zdravstvene težave lahko povzroča etilen oksid?

1 septembra, 2021

Zakaj etilen oksid je nevaren v hrani, pri medicinskih pripomočkih pa ne, se sprašujejo mnogi.  Prehranski aditiv E410 gumi iz zrn rožičevca, v katerem je bila ugotovljena prisotnost etilen oksida, je namreč poskrbel za množičen odpoklic številnih izdelkov, od sladoledov do jogurtov, med njimi tudi takšnih z oznako ‘bio’.

”V EU uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave (ekološko/konvencionalno). Največja vrednost ostanka etilen oksida je v EU zakonsko postavljena na 0,05 mg/kg živila in predstavlja mejo za ukrepanje glede varnosti živil,” pravijo na NIJZ.

Kakšne zdravstvene težave lahko povzroča?

V različnih raziskavah so ugotovili, da ima lahko etilen oksid tako akutne kot kronične učinke. Akutne učinke so opazili pri delavcih, ki so vdihovali visoke koncentracije etilen oksida, kot slabost, bruhanje, nevrološke motnje, bronhitis, pljučni edem in emfizem. Na drugi strani je stik z raztopinami povzročil draženje tako kože kot oči.

Glavni kronični učinki, ki so bili opaženi pri delavcih, ki so bili več let izpostavljeni nizkim koncentracijam etilen oksida, so draženje oči, kože in dihalnih poti ter učinke na živčni sistem (npr. glavobol, slabost, izguba spomina, odrevenelost). Obstajajo pa tudi nekateri dokazi, ki kažejo, da lahko vdihovanje etilen oksida pri ženskah poveča možnost za splav. Dokazano je, da vdihovanje etilen oksida povzroča tudi limfoidni rak in tumorje možganov, pljuč, vezivnega tkiva, maternice in mlečne žleze pri živalih.

Etilen oksid in covid testi

Kot so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije, etilen oksid ni snov, ki se nahaja na vatiranih palčkah, ki jih uporabljajo pri testih na koronavirus. Se pa že desetletje uporablja za sterilizacijo tovrstnih medicinskih pripomočkov. A ta količina je tako majhna, da je njena nevarnost zanemarljiva. Kot so poročali tuji mediji, gre namreč pri postopku sterilizacije z etilen oksidom za plin – po sterilizaciji pa so izdelki “prezračeni” in na njih ni ostankov snovi ali pa so v tako majhnih količinah, da so zanemarljive. Poleg tega so ti postopki utečeni in strogo regulirani.

Ni pa zanemarljivo, ko se etilen oksid pojavi v hrani. Uporablja se namreč tudi kot sredstvo za zatiranje škodljivcev s postopkom zaplinjanja. Če je ta postopek izveden nepravilno, se lahko v hrani pojavijo (pre)velike količine te snovi, kar se sedaj dogaja.

 

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 420 times, 5 visits today)