1:40 pop AKTUALNO

Do leta 2030 bomo v Sloveniji posadili 2 milijona medovitih rastlin

Čebelarska zveza začenja s projektom Dan sajenja medovitih rastlin, s katerim želijo, da v Sloveniji do leta 2030 posadimo 2 milijona medovitih rastlin. 

Slovenski čebelarji se zelo dobro zavedajo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba v njem lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo naše čebele in ostali opraševalci. Zaradi tega se je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) odločila, da naredi odločnejši korak in prevzame pobudo za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje zaradi toplogrednih plinov, za katere smo vsi odgovorni.

“Čebelarji že dolga leta spodbujamo sajenje medovitih rastlin preko sodelovanja z občinami. Številne občine so podprle predlog ČZS in ob rojstvu otrok podarjajo staršem medovita drevesa, prav tako pa smo vse občine prosili, da svoje parkovne površine pokosijo, ko rože odcvetijo. Želimo, da naše prihodnje generacije prav tako užijejo vse lepote, ki nam jih nudi Zemlja, zato začenjamo s projektom “Dan sajenja medovitih rastlin«. Čebelarji gremo odločno od besed k dejanjem!” so povedali.

Sodelovanje za čebele in za okolje

Za strokovni del bodo skrbeli na Zavodu za gozdove Slovenije, ki bo skrbel, da se bodo ustrezna medovita drevesa sadila v primerno okolje ter pripravil navodila glede sajenja, vzdrževanja in nege medovitih dreves.

V projekt bodo vključili tudi ostale medovite rastline, zato so se dogovorili tudi za sodelovanje s slovenskimi srednjimi kmetijskimi šolami, k aktivnemu sodelovanju bodo povabili tudi vse nevladne organizacije, lokalne skupnosti, … ter nasploh vse Slovence, saj vsak lahko s sajenjem medovitih dreves prispeva svoj delež k projektu.

Za uspešno izvedbo projekta potrebujejo tudi avtohtone sadike medovitih dreves (lipa, javor, kostanj, jabolka, hruška, češnja …) –  brezplačno jih bodo zagotovili tako Zavod za gozdove Slovenije kot številni donatorji in sponzorji.

Brez opraševalcev bo pridelava hrane otežena

Dan sajenja medovitih rastlin bo prvi konkreten projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadijo 3 milijarde dreves in bo hkrati močno prispeval k načrtovanim ponorom emisij toplogrednih plinov v EU ter podnebni nevtralnosti Evrope.

“Poleg tega je cilj projekta tudi to, da se poveča medovitost Slovenije ter se tako poskrbi za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje. Brez opraševalcev pa bo pridelava hrane še bolj otežena, saj je 70 % pridelana hrane na svetu odvisne od opraševalcev. Medovite rastline bomo čebelarji, kot tudi vsi zainteresirani posamezniki sadili na večjih ali manjših površinah: v slovenskih gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih, kot tudi na javnih površinah – v parkih in drugod. S tem plemenitim delom bomo vsi skupaj poskrbeli za naše čebele in ostale opraševalce ter jim z novimi medovitimi rastlinami omogočili nove vire vir hrane za njihov razvoj,” pojasnjuje ČZS.

Slovenski čebelarji dajejo pobudo celotnemu svetu, da se priključi projektu, saj Zemlja potrebuje sajenje medovitih dreves za ohranjanje okolja, za ohranjanje opraševalcev in s tem posledično za preživetje opraševalcev in s tem zagotavljanje opraševalnega servisa za pridelavo 70 % hrane.

Zadnja sobota v marcu

Bistvo projekta ne bodo le besede in črke na papirju, pravijo na ČZS, ampak konkretna dejanja, zato si rezervirajte zadnjo soboto v mesecu marcu 2022 (26. marca 2022), ko bo vsak izmed nas posadil medovito rastlino in s tem omogočil pašo ter preživetje našim opraševalcem, hkrati pa s svojim dejanjem omogočil ohranitev narave za prihodnje rodove.

 

(Visited 672 times, 1 visits today)
Close