6:50 pop AKTUALNO, KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Bomo letošnjo letino slovenske pšenice znali obdržati doma?

Minuli konec tedna je bila na vladi sprejeta odločitev, da se kmetom ponudi možnost za odkup letošnjega pridelka pšenice preko Zavoda za blagovne rezerve z namenom zadržanja slovenskega pridelka doma.

Slovenija bi s tem zagotovila ustrezne količine pšenice, ki bi vplivala na večjo prehransko varnost. Kmetje bi na ta način imeli zanesljivega kupca, Slovenija pa bi v jesen vstopila z večjimi blagovnimi rezervami.

Pogovori ministrstva glede pšenice še v teku

Zato so v torek opravili informativne pogovore z deležniki glede na ponudbo, ki jo je ministrstvo prejelo glede odkupa pšenice. “Tekom dneva je vodstvo MKGP s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, predstavniki posameznih zadrug, Sindikata kmetov Slovenije, GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, predstavniki nekaterih živilskopredelovalnih podjetij in Zveze podeželske mladine Slovenije, izmenjalo informacije o stanju pšenice v Sloveniji, kakovosti, količini, skladiščnih prostorih in izhodiščnih cenah na trgu,” so sporočili in dodali, da so pogovori tekli tudi glede možnosti odkupa s strani Zavoda za blagovne rezerve, ki bi v imenu države vodil postopek odkupa in skladiščenja pšenice.

Vir: gov.si

(Visited 193 times, 1 visits today)
Close