Bomo kmalu ostali brez kave in čokolade?

21 junija, 2021

Globalno segrevanje ne povzroča samo daljših in vse hujših vročinskih valov, ampak tudi vse več suš in poplav, kar pa močno vpliva na pridelavo nekaterih živil. Med podnebno najbolj ranljivimi živili so kava, kakav, trsni sladkor, palmovo olje in soja.

Avtorji študije, ki je bila objavljena v Nature Communications, poudarjajo, kako vremenske ujme, ki prizadenejo pokrajino na drugem koncu sveta, vplivajo tudi na življenja vseh nas. V prihodnosti lahko pričakujemo največ težav s preskrbo kave, kakava, trsnega sladkorja, palmovega olja in soje.

Ne pozabimo, da je Evropa 100 % odvisna od uvoza kave in kakava, pridela pa le 3 % vse soje, ki jo porabi.

Upoštevane le posledice suš

Analiza, ki so jo opravili v študiji, je upoštevala le posledice suš, ne pa tudi ostalih posledic podnebnih sprememb, kot so poplave, vse več škodljivcev in drugi ekstremni vremenski pojavi. Vse to bo privedlo do še večjih težav v pridelavi in preskrbi s hrano ter posledično tudi do višanja cen.

 

Vir. The Guardian

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 661 times, 1 visits today)