Bomo kmalu dobili še druga cepiva, tudi Sputnik?

22 marca, 2021

V tretji fazi kliničnega preizkušanja je 23 cepiv, status tekočega pregleda pa Evropska agencija za zdravila (EMA) izvaja za tri cepiva. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je povedal nekaj več o tem na novinarski konferenci.

Prvo je cepivo CureVac, ki temelji na tehnologiji mRNA, katerega končna potrditev je predvidena v dobrem mesecu dni. Cepivo Sputnik V, ki je klasično vektorsko cepivo, še ni blizu potrditvi, saj manjka obsežen del dokumentacije za 3 klinično študijo cepiva, saj je bilo izvedenih malo testiranj na posameznikih. Nekatere države znotraj in zunaj EU se sicer za cepivo Sputnik odločajo, a za članice EU velja, da se ni smiselno odločati mimo EMA. Tretje cepivo je NovaVax, ki je proteinsko cepivo, izdelano na bio tehnologiji in zato drugačno od mRNA in vektorskih cepiv. Cepivo je 90-odstotno učinkovito.

Med priporočili strokovnjakov za cepljenje je Štrukelj na prvem mestu poudaril odločitev EMA glede cepiva AstraZenece, ki je varno in učinkovito. Dosega bazično učinkovitost, s katero preprečimo težjo bolezen, stopnje idealnosti ne dosega, s katero bi se oseba zavarovala celo pred okužbo.

 

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 51 times, 2 visits today)