Avtor rb; foto: adobestock 8:33 dop AKTUALNO

Bo res treba opustiti uporabo plinskih štedilnikov?

Plinski štedilniki naj bi predstavljali veliko varnostno in zdravstveno tveganje v naših domovih, po spletu pa se že pojavljajo ugibanja, če jih bodo prepovedali.

Nova nizozemska študija je pokazala, da plinski štedilnik proizvaja ogljikov monoksid, formaldehid, dušikov dioksid in druge škodljive spojine, ki lahko povzročijo resne zdravstvene težave, še posebej pri otrocih.

Če kuhate na plin in nimate vključene ventilacije ali ustreznega prezračevanja, ravni dušikovega dioksida v prostoru presegajo smernice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in evropske standarde.

Velik vpliv na zdravje ima kakovost zraka v zaprtih prostorih

Energetska kriza bi situacijo lahko še poslabšala, saj ljudje v hladnejšem delu leta manj prezračujejo in se izogibajo odpiranju oken, z namenom zmanjšanja stroškov ogrevanja. Ker pa od jeseni do pomladi večino časa preživimo v zaprtih prostorih, ima kakovost zraka v njih velik vpliv na naše zdravje.

Lani je bilo v EU zabeleženih več kot 700.000 primerov astme pri otrocih kot posledica neustrezne uporabe plinskih štedilnikov. Raziskovalci so v drugih študijah našli povezave med uporabo plinskih štedilnikov in razvojem ADHD pri majhnih otrocih, pri odraslih pa vpliv na živčni sistem in dihala.

Lahko pričakujemo prepoved plinskih štedilnikov?

Neprofitna organizacija za energetsko učinkovitost (CLASP) in Evropska zveza za javno zdravje (EPHA) menita, da je treba plinske štedilnike postopoma opustiti.

EPHA spodbuja države, naj spodbujajo in pomagajo gospodinjstvom pri prehodu s plina na elektriko. Nova pravila o prepovedi uporabe plinskih štedilnikov v EU pa bi lahko potencialno prišla v veljavo že prihodnje leto.

Vir: Euronews Green

(Visited 89 times, 89 visits today)
Close