Angleški sev pri nas: kaj vemo in kako bomo ukrepali?

28 januarja, 2021

V Sloveniji 16 pozitivnih na angleški sev. Na včerajšnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19, na kateri sta sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager in Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, so povedali, da po prvih analizah angleška različica virusa v Sloveniji ni razširjena.

Angleški sev, ki je bil potrjen že na vzorcih iz septembra 2020 v Veliki Britaniji, je tam zelo dominanten, predvsem v JV delu države. Opaziti je veliko kužnost, ni pa še nobenih dokazov, da povzroča resnejše bolezensko stanje. Vendar povzroča večjo obremenitev bolnišnic. V EU-ju so do 21. januarja zabeležili 1300 primerov v 23 državah. Zunaj EU pa v Veliki Britaniji, Izraelu in Indiji.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki ga vodi direktorica Žohar Čretnikova, je v soboto, 23. januarja, kot donacijo slovaške vlade v Bratislavi prevzel 2.400 testnih kompletov namenjenih odkrivanju sprememb v dednem zapisu virusa SARS-CoV-2, ki lahko pomenijo, da gre za tako imenovani angleški sev, ki se označuje z oznako B.1.1.7. S tem bodo lahko preverili 1200 potrjenih primerov osnovne različice virusa.

Testne komplete je NLZOH v nedeljo razdelil med svojih šest regionalnih mikrobioloških laboratorijev, ki delujejo na lokacijah Maribor, Celje, Ljubljana, Kranj, Novo mesto in Koper in laboratorij Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. V nedeljo so na vseh lokacijah začeli izvajati analize.

Na vsakem desetem PCR pozitivnem vzorcu, ki ga laboratorij hrani in je bil obravnavan v zadnjih štirinajstih dneh, to je od 11. januarja naprej, so laboratoriji izvedli dodatni dve PCR-reakciji, da bi ugotovili dve genetski spremembi, ki sta prisotni pri visokem deležu angleške verzije seva. Način izbiranja med shranjenimi klasičnimi primeri virusa je bil povsem matematičen: izbrali so vsak deseti tako potrjeni test, to je 10 odstotkov vseh potrjenih primerov. V takem obsegu bodo presejanje tudi nadaljevali.

16 pozitibnih na angleški sev

Do ponedeljka popoldne so v vseh laboratorijih skupaj testirali 877 vzorcev »klasičnega« virusa in pri 16 vzorcih ugotovili pozitiven rezultat testiranja na angleški sev, to je 1,8 odstotka. Od teh, je 8 pozitivnih rezultatov pridobil laboratorij NLZOH v Ljubljani, 2 v Novem mestu, po enega pa laboratorija v Mariboru in Kranju. 4 pozitivne rezultate pa so pridobili na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo.

Ni pa izvedeno PRC-testiranje še dokončna potrditev, da gre v teh 16 primerih res za angleški sev, obstaja pa zelo velika verjetnost. Dokončno potrditev bo dal postopek sekvenciranja, ki pa traja med 7 do 14 dni. Za teh 16 potrjenih primerov angleškega tipa virusov ni mogoče ugotoviti, ali so med sabo povezani, niti ni moč ugotavljati izvora, kje so se ti posamezniki okužili.

Slovaškemu proizvajalcu so poslali povpraševanje za dodatno količino testov, se pa tudi na tržišču pojavljajo novi PCR-testi za ugotavljanje angleškega seva. Slovaški proizvajalec MultiplexDX s.r.o. je test validiral v sodelovanju z Biomedicinskim raziskovalnim centrom pri Akademiji znanosti Slovaške. Pri 22 od 23 vzorcih, kar je 95,7 odstotka, so s sekvenciranjem potrdili prisotnost seva B.1.1.7, ki so ga že prej ugotovili s PCR-testom.

NLZOH je včeraj pridobil podatke še za dodatno PCR-testiranih 776 oseb, ki so v ponedeljek opravile hitri test na korona virus. Te primere bodo dodali 934 osebam, ki so že naveden v verifikacijskem poročilu o ustreznosti testov dobavitelja Majbert Phram. Med temi dodatnimi osebami ciljajo na asimptomatske primere. Med 776 primeri je bilo 33 pozitivnih predvidoma tako na hitrem kot PCR-testiranju, a analiziranje še ni dokončano. Po preliminarnih informacijah ugotavljajo, da struktura pozitivnih PCR- vzorcev še vedno ni zadovoljiva, zato bodo z vzorčenjem še nadaljevali.

 

Vir: gov.si

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 64 times, 1 visits today)