Nov sev virusa tudi v Sloveniji

19 januarja, 2021

“Slovenija se ne more izogniti temu, da bi kateri od novih sevov novega koronavirusa prišel k nam. Zaznavamo jih v sosednjih državah in tudi k nam prihajajo ljudje, ki so se lahko okužili v tujini. Podatki o tem, ali se je pri nas že pojavil npr. britanski sev, bodo na voljo kmalu,” so prejšnji teden sporočili z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. 

Danes so ti podatki na voljo – angleški sev je tudi že pri nas.

Pojasnili so, da se novi koronavirus se ves čas spreminja, strokovnjaki poročajo o britanskem, pa tudi škotskem, nigerijskem sevu. “Značilnost za te nove mutacije je hitrejše širjenje virusa oziroma njegova večja kužnost. Ko virus vstopi v naša dihala, se bolj trdno oz. bolj uspešno veže in vstopi v celico. Ugotovili so, da se je reprodukcijsko število pri novem sevu povečalo za približno 0,4, kar pomeni, da če je prej en človek okužil 1,1 človeka, zdaj okuži 1,5 ljudi,” so še povedali na NLZOH.

Nevarnost novega seva pa sicer ni v težjem poteku bolezni, ampak v večjem številu ljudi, ki bodo potrebovali zdravniško pomoč in v kratkem času še bolj obremenili zdravstveni sistem. Dodajajo pa, da je dobra novica v zvezi s tem ta, da v Angliji niso opazili ponovnih infekcij pri ljudeh, ki so bili že okuženi s starim virusom: “Protitelesa, sprožena ob prvi okužbi, tako varujejo tudi pred novim sevom. To je dobra novica tudi za cepivo, ki bo učinkovito proti novemu sevu.”

 

Vir: NLZOH

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 370 times, 1 visits today)