Zdaj je uradno: Plastika predstavlja nevarnost za zdravje ljudi

5 januarja, 2021

Motilci endokrinega sistema so kemikalije, ki motijo ​​hormonski sistem in lahko povzročijo različne bolezni, od raka, diabetesa, reproduktivne motnje in nevrološke okvare ploda pri razvoju otrok.

Poročilo nove raziskave opisuje številne dokaze, ki podpirajo neposredne vzročno-posledične povezave med strupenimi kemičnimi dodatki v plastiki in specifičnimi vplivi na zdravje endokrinega sistema.

Znani hormonski motilci, s katerimi smo v stiku dnevno

Danes je znanih več kot tisoč proizvedenih kemikalij, ki se uporabljajo in so hormonski motilci. V raziskavi so izpostavili naslednje, ki se izpirajo iz plastike in ogrožajo zdravje, bisfenol A in sorodne kemikalije, zaviralce gorenja, ftalate, per- in polifluoroalkilne snovi (PFAS), dioksine, UV-stabilizatorje in strupene kovine, kot sta svinec in kadmij.

Plastika, ki vsebuje hormonske motilce, se pogosto uporablja v različnih embalažah, gradbeništvu, talnih oblogah, proizvodnji in pakiranju hrane, kuhinjski posodi, zdravstvu, otroških igračah, izdelkih za prosti čas, pohištvu, domači elektroniki, tekstilu, avtomobilih in kozmetiki.

Dobro je vedeti!

Izpostavljenost hormonskim motilcem je globalna težava. Testiranja človeških vzorcev dosledno kažejo, da imajo skoraj vsi testirani hormonske motilce v telesu.

Mikroplastika vsebuje kemične dodatke, ki se lahko izlužijo iz mikroplastike in ogrožajo njene uporabnike. Prav tako lahko vežejo in kopičijo strupene kemikalije iz okolice, kot sta morska voda in usedline, ki delujejo kot nosilci strupenih spojin.

Bioplastika/biorazgradljiva plastika, ki je promovirana, kot boljša alternativa plastiki, vsebuje podobne kemične dodatke kot običajna plastika.

»Številne plastike, ki jih vsakodnevno uporabljamo, nas izpostavljajo škodljivemu koktajlu kemikalij, ki motijo ​​endokrini sistem,« je povedala vodja poročila dr. Jodi Flaws z Univerze v Illinoisu. Izpostavljenost kemikalijam predstavlja resno grožnjo tudi prihodnjim generacijam.

»Kadar je nosečnica izpostavljena, hormonskim motilcem lahko to vpliva na zdravje njenega otroka in morebitnih vnukov. Študije na živalih kažejo, da hormonski motilci lahko povzročijo spremembe DNK, ki imajo posledice v več generacijah,« pa poudari dr. Pauliina Damdimopoulou s Karolinskega Inštituta v Stockholmu.

Vir: IPEN

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 372 times, 1 visits today)