9:00 dop ZDRAVJE

Poskrbimo za varnost živil na pikniku

Poletni dnevi nas kar vabijo k pripravi hrane na prostem. Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da vsako kuhanje živil pri visoki temperaturi, torej na več kot 120 °C, še posebej pa mesa, povzroči nastanek zdravju škodljivih spojin, ki so prepoznane kot rakotvorne. „Z uživanjem hrane, pečene na visoki temperaturi, se poveča možnost za nastanek raka.

 

Največ teh spojin nastane med pečenjem živil na žaru in pri cvrenju, saj je temperatura pri teh načinih priprave po navadi visoka – med kuhanjem v vodi skoraj ne nastajajo. Pri (nepravilnem) pečenju na žaru se tvorita dve rakotvorni snovi. Prva je t. i. HCA, heterociklični amini, ki se tvori na zažganih delih mesa, druga pa je t. i. PAH (policiklični aromatični ogljikovodiki), ki je v dimu, ki nastane, ko med pečenjem maščoba iz mesa kaplja na oglje,“ pojasnjuje Marjana Peterman z ZPS.

Svetujejo enostaven jedilnik: ena vrsta mesa, zelenjava rdeče/oranžne in bele barve z žara, krompirjeva solata in sadje ter dovolj vode za gašenje žeje. Ob tem pazimo na higieno in na to, da smejo biti postrežena živila na mizi največ dve uri, da so še varna za uživanje; seveda, če ni zunaj izjemno vroče.

(Visited 145 times, 2 visits today)
Close