2:00 pop AKTUALNO, ZDRAVJE

Mednarodni test zdravil proti Covid-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo testirala tri zdravila, ali lahko rešijo življenja hospitaliziranih oseb. Tokrat raziskava naslavlja imunski odziv, ki lahko poslabša resno bolezen.

Klinični poizkus so poimenovali Solidarnost, testirali pa bodo tri protivnetna zdravila. Ta pristop se je že izkazal pri hospitaliziranih osebah kot potencial. Ko so projekt zagnali, so se osredotočali na antivirusna zdravila, a že lani jeseni ugotovili, da niso uspešna (med drugim so testirali tudi antimalarike in kombinacijo zdravil, s katerimi zdravijo okužene z virusom HIV). Prišli so do zaključka, da bi antivirotiki morda delovali kvečjemu prej, preden oseba hudo zboli.

Ko infekcija napreduje, je namreč problematičen lastni imunski sistem, ki v napadu na okužene celice dela škodo zdravim organom. Junija lani so v Veliki Britaniji ugotovili, da je število smrti pri priključenih na ventilator moč zmanjšati z zatiralci imunskega sistema. Še ena študija je prišla do podobnega zaključka: blokada ključnega imunskega proteina lahko zmanjša umrljivost med kritično bolnimi.

Tako je dexamethason postalo zdravilo, ki se tudi pri nas uporablja tudi za zdravljenje koronavirusne bolezni 2019 (COVID-19) pri odraslih in mladostnikih (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg), ki potrebujejo podporno zdravljenje s kisikom.

Zdaj bodo testirali še druga zdravila, ki se sicer primarno uporabljajo za zdravljenje avtoimunskih bolezni, kot npr. infliksimab. Drugo zdravilo na testu bo zdravilo proti raku imatinib, tretje pa antimalarik s protivnetnim delovanjem.

 

Vir: nature. com

(Visited 137 times, 1 visits today)
Close