Avtor Samo Kranjec 4:05 pop AKTUALNO, ZDRAVJE

Korona zdravilo iščejo tudi superračunalniki

Je na vidiku korona zdravilo? Superračunalniki ugotovili potencialno učinkovitost raloksifena pri boju s COVID-19. Izmed številnih molekul, ki so jih s pomočjo superračunalnikov virtualno testirali v Konzorciju Exscalate4Cov, se je molekula raloksifen izkazala za najbolj obetavno.

»Konzorcij Exscalate4CoV, ki ga financira EU, je oznanil, da bi lahko bilo že registrirano generično zdravilo raloksifen, ki se uporablja za zdravljenje osteoporoze, učinkovito pri zdravljenju blago simptomatičnih primerov pacientov s COVID-19. Do tega odkritja je konzorcij prišel z uporabo superračunalniške platforme, ki jo podpira EU in je ena najzmogljivejših na svetu,« poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Vodilna evropska znanost na enem mestu

V projektu Exscalate4CoV, ki deluje v okviru program EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020, sodeluje 18 partnerjev in nadaljnjih 15 pridruženih članov. Projekt povezuje najboljše evropske raziskovalce, farmacevtska podjetja, tehnologije in raziskovalne infrastrukture.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem dejal: „Pristop Exscalate4Cov k odkrivanju zdravil je inovativen tako na evropski kot svetovni ravni. Kaže vrednost resničnega vseevropskega sodelovanja z združevanjem najboljših zmogljivosti, s katerimi se Evropa ponaša na področju biomedicine in visokozmogljivostnega računalništva. Proti koronavirusu se bomo še naprej borili z vsemi razpoložljivimi tehnologijami, tudi z umetno inteligenco.“

Raloksifen najbolj obetavna molekula

Konzorcij je s svojimi superračunalniki virtualno testiral že 400.000 molekul. Izmed 7.000 molekul, ki so bile predizbrane in nadalje testirane »in vitro«, se je raloksifen izkazal kot najbolj obetavna molekula.

Naslednji korak: klinična preskušanja

»Naslednji korak konzorcija bo razprava z Evropsko agencijo za zdravila o tem, kako preiti na klinična preskušanja, da bi lahko ocenili novo potencialno uporabo raloksifena. Če bodo uspešna, bi lahko bilo zdravilo hitro na voljo v velikih količinah in z nizkimi stroški,« pravijo na Predstavništvu.

(Visited 290 times, 1 visits today)
Close