Avtor IF 11:00 dop ZDRAVJE

Kaj se zgodi, če vsak dan uživate ingver?

Ingver je pri nas znan predvsem kot pikantna začimba, pekočega okusa. Mnogim deluje osvežilno, nekaterim pa se zdi premočan. Zato namesto svežega raje uporabljajo ingver v prahu, ki je manj pikanten. Ingver pa ni uporaben le za pripravo jedi saj ima njegovo redno uživanje tudi številne zdravilne učinke. Že od nekdaj uporabljali kot zdravilno rastlino, tudi preventivno.

 

Ingver vsebuje številne zdravilne snovi, vitamine in minerale.

Priporočajo njegovo vsakodnevno uživanje, kar ima številne pozitivne učinke na telo:

  • ingver spodbuja krvni obtok in deluje protivnetno, torej blaži vnetne procese za katere morda niti ne vemo. Tako pomaga pri različnih bolečinah v mišicah in sklepih.
  • Obenem krepi imunski sistem ter pripomore k hitrejšemu okrevanju pri virusnih obolenjih.
  • Pomaga lajšati simptome razdraženega želodca in slabost. Tako je priporočljiv za uživanje pred dolgo vožnjo, saj preprečuje potovalno slabost.
  • Olajša tudi težave nosečnicam in bolnikom, ki se zdravijo s kemoterapijo ali drugimi zdravili, ki povzročajo slabost. Ingver pospeši izločanje prebavnih sokov in nevtralizira želodčno kislino.
  • Spodbuja prebavo in delovanje črevesja, kar je lahko še posebno koristno, če imate pogosto težave z zaprtjem.
  • Deluje tudi protibolečinsko in lahko pomaga lajšati akutne bolečine v trebuhu. Še posebno prav pride v času menstruacije.
  • Snovi v ingverju zmanjšujejo količino triglicreridov v krvi in znižujejo slabi holesterol, kar pripomore k zmanjševanju tveganja za bolezni srca in ožilja.

Koščke sveže odebeljene korenine lahko žvečite, veliko lažje pa je ingver nasekljati ali nastrgati in dodati različnim jedem ali smutijem, okusen pa je celo čaj. Priporočljivo je tudi uživanje v kombinaciji z medom, kar še poveča zdravilne učinke.

(Visited 528 times, 1 visits today)
Close