Jane Goodall poziva k spremembi (prehranskih) navad

16 junija, 2020

Jane Goodall, ena najpomembnejših svetovnih strokovnjakinj za šimpanze, je pojav Covid-19 pripisala izkoriščanju narave, predvsem s prekomernim izsekavanjem gozdov, izumiranjem vrst in uničevanjem naravnih habitatov.

Prav nespoštovanje divjih živali in nespoštovanje rejnih živali sta ustvarila situacije, ko se bolezni lahko prenesejo na ljudi. Jane opozarja, da se moramo nujno oddaljiti od intenzivnega kmetovanja in ustaviti uničevanje naravnih habitatov.

Uničevanje narave

Soočiti se bo treba z revščino v svetu, saj ljudje, ki nimajo drugih možnosti in želijo nahraniti svoje družine, bodo za preživetje posekali gozdove. V mestnih območjih pa bodo izbrali najcenejšo hrano ne glede na škodo, ki jo povzroči njena proizvodnja, saj imajo zelo malo izbire. Ne pozabimo, še opozarja Jane Goodall, da vojne in nasilje ter pretirana potrošnja prav tako spodbujajo uničevanje narave.

Potrebne bodo drastične spremembe

Jane Goodall odločno: »Prišli smo do prelomnice v odnosu z naravo in obstaja le majhna priložnost za drastične spremembe, preden se soočimo s katastrofo«. Nauk trenutne krize, kot ga vidi, je, da moramo drastično spremeniti svoje prehranjevalne navade in preiti na rastlinsko prehrano. Vse to moramo storiti za ohranjanje živali, planeta in zdravja naših otrok.

Vir: The Guardian

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 54 times, 2 visits today)