10:34 dop AKTUALNO, ZDRAVJE

Covid-19: Ne sledimo trenutnim razmeram?

Kar naenkrat smo spet v vrtincu Covid-19. Ljudje se množično želijo testirati, kar pa ni mogoče. “Situacija ne sledi razmeram, žal,” povedo na eni od telefonskih številk, kjer se je mogoče (oz. se trenutno ni) naročiti na takojšnje testiranje.

V tem tednu so iz mnogih, tudi nam bližnjih in sosednjih, držav poročali o vnovičnem povečanju okužb s Covid-19. Pri nas je iz nič ponovno nekaj novih okužb na dan, ki so po besedah pristojnih, vse prišle iz tujine. Včeraj je bilo 8 novih okužb prvič po 29. aprilu.

Klici na t.i. Covid test številke pa so se močno povečali. Testiranje je možno ob napotitvi zdravnika ali samoplačniško, ki stane 93 evrov, pri čemer imajo napoteni pacienti, kot povedo na “centrali”, prednost.

“Bom sploh preživela?”

Oglasila se nam je starejša bralka, ki je v rizični skupini ne le zaradi starosti, temveč tudi zaradi kroničnih bolezni, včeraj je klicala svojega izbranega zdravnika, saj je zbolela. Ambulante ne sme obiskati, saj ima vročino – in mora najprej na testiranje za Covid-19. Termin je dobila jutri, prej ne gre. Rezultati bodo znani najprej v 24 urah, morda pa tudi kasneje, saj v Ljubljani trenutno menda potekajo še neka vzdrževalna dela, zaradi katerih je čakanje na rezultate še podaljšano. Naval klicev pa je ogromen. K zdravniku bo tako lahko šla šele v ponedeljek. Kaj pa ta čas? V navodilih NIJZ piše, da je v takih primerih treba nemudoma na testiranje.

“Bom sploh preživela do ponedeljka?” je dejala bralka.

Razmere so se torej spremenile, situacija pa  …

(Visited 328 times, 1 visits today)
Close