3 sladice brez moke: muffini, rolada in kocke!

1 marca, 2020

V času posta in projekta “Plaža 2020” se marsikdo želi izogniti izdelkom iz moke, ne pa tudi občasnemu sladkanju. Poiskali smo 3 recepte za sladice brez moke, ki so zelo okusne, narejene pa iz preprostih sestavin in hitro pripravljene. Uživajte v nedeljskem posladku brez slabe vesti!

Muffini brez moke – zdrava sladica ali prigrizek za malico

Sestavine: banana (ali 2 manjši), mandljeva moka (lahko tudi orehova), soda bikarbona ali pecilni prašek, jajce (opcijsko), po želji med ali sladkor ter dodatki po izbiri/navdihu/shrambi – lahko so to koščki čokolade, pisani bonboni, sadje, suho sadje … ali pa nič od tega.

Priprava: pretlačite banano, zmešate z ostalimi sestavinami, nadevate v posodice in pekač za muffine ter spečete kot običajne.

Rolada brez moke – božanska je z domačo marmelado

Sestavine: zmleta bučna semena, ki nadomestijo moko (pol kg), 5 jajc, okoli 5 žlic sladkorja, lonček in pol kisle smetane ter, če želite sladico še izboljšati, nekaj žlic marmelade (ali zmrznjenega sadja), najbolje se obnesejo gozdni sadeži.

Priprava: ločimo rumenjake in beljake, rumenjake stepemo s sladkorjem, dodamo mleta bučna semena, nato pa še sneg iz beljakov. Biskvit pečemo okoli 15 minut na 180 stopinj.  Še toplega rahlo namočimo in zvijemo v rulado, da nam pozneje ne poka. Nato ga premažemo s kislo smetano, dodamo sadje ali marmeado in ponovno zavijemo, v folijo in damo v hladilnik za vsaj nekaj ur.

Kokosove kocke brez moke in brez peke

Sestavine: 250 g kokosove moke (grobo mlete), okoli 5 žlic sladkorja (če ste bolj sladkosnedi, tudi več), 2,5 dcl smetane za stepanje, 150 g temne čokolade in vsaj 50 g masla.

Priprava: Zmešamo kokosovo moko, sladkor, sladko smetano in stopljeno maslo – po potrebi glede na konsistenco dodamo še malo masla. Maso denemo v pekač, tako da bo visoka vsaj 2 cm, nato jo strdimo v hladilniku. Pripravimo še čokoladno glazuro – stopimo temno čokolado nad parno kopeljo in ji dodamo toliko masla, da se ne strdi popolnoma, ko se ohlaja.

Maso iz hladilnika narežemo na kocke, ki jih pomakamo ali oblijemo s čokolado.

 

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 318 times, 4 visits today)