Znanstveniki iz Malage ustvarjajo bioplastiko iz – paradižnika!

26 novembra, 2021

Znanstveniki iz Inštituta za subtropsko in sredozemsko hortikulturo ‘La Mayora’ v španski Malagi, si prizadevajo, da bi ustvarili bioplastiko iz paradižnikovih lupin.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

V omenjenem projektu bodo odpadki, ki nastanejo pri industrijski predelavi plodov paradižnika, uporabljeni kot biološko obnovljiv vir nenasičenih in polihidroksiliranih maščobnih kislin. Te kisline bodo nato uporabljene za proizvodnjo biorazgradljivih in neškodljivih lakov na biološki osnovi z uporabo ekoloških tehnologij in industrijske razširjenosti za embalažo hrane.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Bioplastika prijazna do okolja

Poročajo, da bi se bioplastika, ustvarjena iz lupin paradižnika, v morju razgradila v približno enem mesecu, s čimer bi se pokazalo, da je lahko dokaj obstojna in hkrati okolju prijazna. Za primerjavo plastika, pridobljena iz nafte, traja približno 450 let, da se v okolju razgradi. Uporaba nove bioplastike pa bo morda potrebovala še nekaj časa, da se razširi na široko komercialno uporabo, saj mora postati poceni in dokaj enostavna za proizvodnjo.

 

Vir: The Mayor EU

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 67 times, 1 visits today)