Živali niso le naši spremljevalci, ampak tudi odlični terapevti

30 januarja, 2021

Terapevtsko jahanje kot delovna terapija, psi, ki obiskujejo otroke z učnimi težavami v šoli ali kokoši, ki se družijo s starejšimi v domovih za starejše občane – tako imenovani živalski terapevti lahko pomagajo vsakomur. Že samo pogost stik z živaljo lahko izboljša vaše razpoloženje, če imate doma hišnega ljubljenčka, potem boste to zagotovo potrdili.

»Strokovno izvajanje zdravljenja z usposobljenimi terapevti in vzdrževanje dobrega počutja živali sta ključnega pomena,« pravi dr. Andrea Beetz, psihologinja, raziskovalka in učiteljica, ki že več kot 20 let deluje na področju interakcije med človekom in živalmi.

Doda še, da v Mednarodnem združenju za terapijo s pomočjo živali potrjujejo, da so za terapijo primerne udomačene vrste živali, kot so psi, mačke, konji, krave, koze ali ovce, vse bolj priljubljene so tudi lame in alpake.

Živalski terapevti so še posebej uspešni pri otrocih

Živali so vključene v vse vrste izobraževalnih in terapevtskih programov za otroke. Otroci so zelo odprti, radi se družijo z živalmi, ker jim zaupajo. Šolski psi pomagajo otrokom z učnimi težavami in tistim, ki so naveličani običajnih terapij ali posebnega podpornega treninga. Če pa je na terapiji prisotna žival, pa jih to dodatno motivira za sodelovanje in napredek.

Živali prisotne tudi v domovih za starejše občane

Starejši sestavljajo še eno skupino, ki jim prav tako kot otrokom, vidno koristi terapija z živalmi. »Eden naših prvih projektov je bil program obiska psov v domovih za starejše. Obiski so bili namenjeni izboljšanju počutja, uporabniki domov za starejše so bili po obisku psov boljše volje, saj so malce pozabili na vsakodnevne skrbi glede bolezni,« pove dr. Andrea Beetz.

Stik z živalmi zelo sproščujoč

Številne študije so na primer pokazale, da stik z živalmi zmanjšajo depresijo in tesnobo ter izboljšajo razpoloženje, zaupanje in celo empatijo. Zmanjšujejo tudi vse vrste kazalcev stresa – na primer krvni tlak in srčni utrip ali raven stresnega hormona kortizola. Poviša se raven hormona – oksitocina, kar ima pozitiven učinek, saj njegovo sproščanje vpliva na umirjenost in povezanost.

Hkrati so študije pokazale, da so lastniki hišnih ljubljenčkov v povprečju nekoliko bolj zdravi kot lastniki drugih živali: bolje spijo, imajo boljše kardiovaskularne parametre in imajo celo višjo stopnjo preživetja po srčnem napadu.

Vir: DW

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 68 times, 1 visits today)