Zdravilni črni trn (Prunus spinosa) in trnulje

16 oktobra, 2021
IF
Foto: IF

Črni trn (Prunus spinosa) s svojimi plodovi spominja na debele borovnice. Toda veliko ljudi ne ve, da so ti plodovi užitni. Še več, celo okusni in zdravilni, kar so vedeli že naši daljni predniki. Le počakati morate do prvih zmrzali, saj šele takrat izgubijo trpek in kisel okus. Niso pa zdravilni le plodovi, temveč tudi cvetovi, listi, lubje in korenine.

Črni trn uspeva predvsem v svetlih gozdovih in na njihovem robu, prija mu apnenčast svet. Trajnica grmaste rasti zraste do peti metrov visoko. Stranske veje se končujejo z ostrimi trni, lubje pa je obarvano črno rjavo. Listi so nazobčani in ovalne oblike.

Cvetovi so številni in se od marca do maja pojavijo že pred olistanjem ter popolnoma prekrijejo veje. Za zdravilne namene jih nabiramo preden se čisto razcvetijo. Sveži imajo vonj po mandeljnih, ki pa se s sušenjem žal izgubi.

Proti nespečnosti, prehladu, zaprtju …

Koščičaste temno modre plodove velikosti do 15 milimetrov je najbolje nabirati po nekajkratni slani, saj takrat razpadejo velike količine čreslovin. Običajno konec oktobra ali še kasneje. Plod je znan pod imenom trnulja. Plodovi so bogat vir vitamina C, rudnin in antioksidantov.

Sušimo jih za čajne mešanice, ali pa predelujemo v marmelade in sokove. Slednji spodbujajo apetit, podobno kot tudi posušeni plodovi. Čaj pomaga pri vnetju grla in ustne sluznice ter pri težavah z mehurjem.

Napitek iz črnega trna so nekoč uporabljali proti nespečnosti. Danes je v uporabi predvsem kot blago odvajalo, saj naj bi pomagal pri kroničnih zaprtjih in krepčilno deloval na želodec. Njegovo uporabo je priporočal tudi nemški duhovnik in zdravilec Sebastian Kneipp.

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 150 times, 3 visits today)