Avtor rb; foto: shutterstock.com 10:56 dop ZANIMIVO

Zastrupitev s politetrafluoretilenom (npr. teflon) pri pticah

Politetrafluoroetilen (PTFE) je zelo pogost v kuhinji, kjer se uporablja kot premaz proti prijemanju na kuhinjski posodi.

Teflon je le najbolj znana blagovna znamka premazov na osnovi PTFE. PTFE pa ni samo v ponvah in pekačih, ampak tudi v aparatih za peko vafljev, likalnikih za oblačila, prevlekah za likalne deske in grelnih svetilkah.

Ko se PTFE segreje na več kot 280 °C, sprosti strupene delce in kisle pline, ki so strupeni, če se jih vdihuje. Ti plini so brez barve in vonja, zato lastniki pogosto ne vedo, da jim je bila njihova ptica izpostavljena.

Ptice so zelo občutljive na vdihovanje toksinov

Večina primerov zastrupitve s PTFE se pojavi, ko je posoda z neoprijemljivo površino pregreta ali zažgana. Ptice imajo edinstven, zelo učinkovit dihalni sistem in so zelo občutljive na vdihane toksine ali strupe.

Zato sploh ni treba, da so v istem prostoru, kjer se uporabljajo predmeti, ki vsebujejo PTFE, da pride do zastrupitve. Še posebej manjše ptice, vključno s papagaji, veljajo za najbolj občutljive na učinke zastrupitve s PTFE.

Znaki zastrupitve pri pticah in ukrepanje

Znaki zastrupitve lahko vključujejo vznemirjenost, hitro ali oteženo dihanje, piskajoče dihanje, motnje koordinacije, šibkost, komo in epileptične napade. Opazna je lahko tudi počasnost pri odzivanju na stimulacijo. Na žalost v mnogih primerih nastopi nenadna smrt pred ali kmalu po pojavu znakov.

Nedavno se je to žal pripetilo rešiteljici obnemogle poškodovane vrane.

Če sumite, da je bila vaša ptica izpostavljena hlapom PTFE, jo odnesite na svež zrak in pokličite izbranega veterinarja. V mnogih primerih pride do nenadne smrti, preden se lahko začne zdravljenje. Sicer pa je za ptice, ki so izpostavljene hlapom PTFE, običajno potrebna bolnišnična oskrba.

Kako preprečiti zastrupitev s PTFE?

Edini način, da preprečite zastrupitve s PTFE, da iz svojega doma odstranite vso posodo in ostale predmete, ki vsebujejo premaz proti prijemanju na podlago. Če pa imate tovrstne izdelke doma in jih ne želite zavreči, potem poskrbite, da bo prostor med uporabo dobro prezračen. Ptice naj ne bodo v prostorih, kjer se uporabljajo izdelki, na primer v kuhinji ali pralnici.

Vir: VCA Animal Hospitals

(Visited 134 times, 4 visits today)
Close