1:06 pop ZANIMIVO

Zaščitne čelade izdelujejo iz odpadnih lupin školjk pokrovač

Pokrovače so školjke, ki jih Japonci obožujejo, zato so tudi poiskali rešitev za uporabo njihovih odpadnih lupin.

Bi lahko odpadne lupine teh školjk, ki so nekoč ščitile živali pred zunanjimi sovražniki, spremenili v nekaj, kar varuje življenja ljudi?

Kot odgovor na to vprašanje sta Koushi Chemical Industry in Sarufutsu Village skupaj razvila Shellmet, zaščitno čelado, narejen iz odpadnih lupin pokrovač in reciklirane plastike.

Prah lupin školjk in odpadne plastike so poimenovali “shellstic”

Ribiška vas Sarufutsu vsako leto “pridela” približno 40.000 ton odpadnih lupin pokrovač. Večina praznih školjk na koncu pristane na smrdljivih kupih. V procesu, ki ga je razvil profesor Univerze v Osaki, Hiroshi Uyama, se lupine najprej prekuhajo in sterilizirajo, nato zmeljejo v prah, ki ga zmešajo z odpadno plastiko in dobijo nov material v obliki peletov, ki so ga poimenovali “shellstic”.

Iz njega nato izdelajo čelade, ki po videzu spominjajo na veliko školjko. Pojasnili so še, da so na osnovi internih eksperimentov ugotovili, da se vzdržljivost take čelade za približno 30 odstotkov izboljša v primerjavi s čeladami, ki nimajo rebraste strukture.

Kmalu na voljo za množično prodajo

Čelade so najprej preizkusili delavci v pristanišču. A kot pravijo njeni proizvajalci so primerne tudi kot kolesarske čelade in kot običajne zaščitne čelade. Ko čelada odsluži svojemu namenu jo lahko reciklirajo in iz nje izdelajo novo čelado ali gradbeni material.

Množična proizvodnja Shellmet čelad je predvidena za marec 2023, njihova cena bo približno 34 EUR.

Vir: Bio Plastics Magazine

(Visited 63 times, 2 visits today)
Close