8:00 pop ZANIMIVO

Zakaj so se polja v Angliji obarvala vijolično?

Polja po angleškem Cornwallu, kjer gojijo cvetačo in brokoli, so posuta s čudovitimi vijoličnimi cvetovi. Razlog pa je zelo ekološki!

Družabna omrežja okoliških prebivalcev so preplavile fotografije vijoličnih polj ob cestah in obalnih poteh, ki so spomladi cvetela v rumenem regratu. A tu ne gre za naključje ali divje cvetice. Vijolične cvetove so zasadili z zelo določenim namenom in ne glede na njihovo lepoto, jih nihče ne bo nabral za v vazo.

To je namreč delo kmetov v teh krajih, ki so morali sicer vsaj eno sezono polja, na katerih gojijo cvetačo in brokoli, pustiti prazna. A letos so namesto tega zasadili facelijo (Phacelia), ki na zemljo deluje kot zeleno gnojilo, ob tem pa še pomaga čebelam. Eden od kmetov je Simon Whear, ki je z brati že dolgo časa na ogromnem zemljišču gojil cvetačo in brokoli. Ugotovil je, da prazno polje pomeni tudi izgubo hranil v zemlji. Facelija pa ga zadrži, poskrbi, da zemljišča ne preraste plevel in ohranja strukturo prsti.

Ko odcveti, postane gnojilo oz hranilo – zato jo imenujejo tudi zeleno gnojilo. Poleg tega pa njeni cvetovi zagotavljajo obilo hrane čebelam in drugim opraševalcem.

 

Vir: cornwalll ive

(Visited 397 times, 1 visits today)
Close