7:21 dop ZANIMIVO

Zakaj se vse več slonov skoti brez oklov?

Raziskovalci so ugotovili, kako sta leta vojne in pokoli slonov zaradi oklov v Mozambiku privedla do večjega deleža skotenih slonic, ki nikoli ne bodo razvile oklov. Slonice brez oklov so odgovor narave na krivolov.

Sloni se z okli bojujejo, kopljejo, dvigujejo in rušijo drevesa. Ryan Long, strokovnjak za divje živali z ameriške univerze v Idahu je dejal, da je bil mozambiški park Gorongosa med 15 letno vojno v geografskem središču spopadov. Vojaki so med vojno slone pobijali, da so slonovino prodajali in kupovali strelivo ter orožje.

Večja možnost za preživetje slonic brez oklov

Znanstvena revija Science je prejšnji teden objavila raziskavo, ki dokazuje genetsko osnovo za slone brez oklov in zakaj se to, kot kaže, dogaja le pri slonicah. Raziskava je pokazala, da je bilo za slonice brez oklov petkrat bolj verjetno, da preživijo 28-letno obdobje, kot za slonice z okli, zato ta prilagoditev najverjetneje ni naključna.

Raziskovalec Long je še pojasnil, da so imele slonice brez oklov veliko večjo možnost, da preživijo vojno, s tem pa tudi veliko večji potencial za prenos svojih genov na naslednjo generacijo.

 

Vir: CNN

(Visited 238 times, 1 visits today)
Close