Avtor IF 7:50 dop ZANIMIVO

Zakaj se reče “Zdrav kot dren”?

Rumeni dren (cornus mas) raste kot večji grm ali do dvanajst metrov visoko drevo. Razširjen je od Srednje Evrope do Male Azije, pri nas pa je v naravi najbolj pogost na Krasu.

Je zelo trdoživa rastlina in uspeva tudi na slabših tleh ter prenese zmrzal. Rad ima tolpe lege a hkrati dobro prenaša mraz. Uporaben je tudi kot okrasna rastlina, saj se listi jeseni obarvajo v privlačno rdečo barvo. Posebno atraktivna so drevesa japonskega drena, ki se ponašajo z velikimi belimi ali rožnatimi cvetovi.

Široka uporaba plodov

Cvetovi so rumeni iz njih pa se razvijejo škrlatno rdeči do dva centimetra dolgi ovalni plodovi imenovani drenulje. Cveti lahko že februarja, plodovi pa so na voljo vse do oktobra.

So prijetno kiselkastega okusa a vredno je počakati, da popolnoma dozorijo in se zmehčajo. Takrat se obarvajo temno rdeče in postanejo slajši. Plodovi vsebujejo veliko vitamina C, pektina in organskih kislin. Iz njih lahko delamo čaj, kis, sokove, marmelado.

Lahko jih vlagamo v med ali pa iz njih kuhamo zanimivo omako, ki ji poleg plodov dodamo med in začimbe, predvsem cimet.

Zdravilni učinki

Uživanje plodov v različnih oblikah poživlja in daje moč ter energijo. Dren ugodno deluje na želodec in črevesje, saj čisti in pomirja delovanje prebavnega trakta. Ugodno vpliva na ščitnico, izboljšuje cirkulacijo krvi, deluje proti diareji in znižuje vročino ter krvni tlak.

 

Zanimivo: Drenov les je zelo trd. Iz njega so nekoč izdelovali kopja, loke, lesene napere za kolesa vozov, zobe za grablje in še kaj.

 

 

(Visited 1.201 times, 33 visits today)
Close