11:03 dop ZANIMIVO

Zakaj se danesTriglavski ledenik odpravlja v Peking?

Okoljevarstvenemu osveščevalnemu projektu »Misija: Triglavski ledenik v Peking«, ki ga ob podpori partnerjev vodita OKS in Pivovarna Laško Union, se je pridružila tudi slovenska turistična organizacija.

Namen kampanje je osveščanje o problematiki izginjanja alpskih ledenikov in posledicah globalnega segrevanja ozračja za življenje in zimske športe. Kampanja, ki sta jo podprla Mednarodni olimpijski komite (MOK) in Urad Predsednika RS, je zasnovana okoli delčka vzorčnega ledu s Triglavskega ledenika, ki ga PLU in OKS v sodelovanju z Geografskim Inštitutom Antona Melika ZRC SAZU (GIAM) pošiljata na posebno pot ozaveščanja in aktivacije ljudi od Triglava do Pekinga, kjer se 4. februarja 2022 pričenjajo 24. zimske olimpijske igre.

Pot ledenika do Pekinga, v dolžini 13.000 kilometrov, bo trajnostno obarvana

Ciril Komotar, novinar na področju avtomobilizma in mobilnosti ter vloger, se bo prek Evrope ustavljal tako v olimpijskih prestolnicah, kot mestih, ki se ponašajo z najnaprednejšimi trajnostnimi rešitvami za energijsko učinkovitost in nizkoogljično družbo. Danes se odpravlja po Sloveniji. S pričetkom izpred Kristalne palače ga bo pot vodila v Laško, Celje in Maribor. Popoldne pa se iz Ljubljane preko Trsta odpravlja proti Monaku, kjer se bo jutri srečal s princem Albertom II, ki se je kot član MOK kampanji pridružil kot drugi ambasador. Iz Monaka bo pot v prvem tednu vodila preko Torina, Innsbrucka, Garmischa, Hamburga in Copenhagna v Oslo, kamor bo prispel na božični večer.

Voda: Oceani, jezera in ledeniki se spreminjajo pred našimi očmi

Spremljanje potovanja na spletu

Ljudje bodo lahko tedensko spremljali potovanje ter se seznanili z dobrimi praksami in nasveti, kaj in kako spremeniti v svojem vsakdanu, da bi z majhnimi koraki prispevali svoj del k globalni spremembi. Na spletni strani ledenik.olympic.si bodo uporabniki našli strokovne nasvete s področij trajnostnega transporta, trajnostne prehrane, okoljsko odgovornega odnosa do gorskih območij, učinkovite porabe energije in učinkovitega ravnanja z odpadki. Nasveti, imenovani Olimpijski koraki, bodo zbrani v digitalne knjižice, ki jih je OKS razvil skupaj s Centrom za energetsko učinkovitost (CEU) na Inštitutu Jožef Štefan, Slovensko planinsko zvezo in Triglavskim narodnim parkom. Cilj projekta je, da čim več potrošnikov prenese knjižice in tako naredi svoj olimpijski korak v smeri pozitivne spremembe.

Projekt je na pobudo geografskega inštituta sprožil širše povezovanje strokovnih organizacij, tako na področju okoljevarstva in zaščite gorskih področij, kot tudi na področju energetske učinkovitosti. Od avgusta letos projekt nastaja v sodelovanju med Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU kot izvajalcem raziskav na slovenskih ledenikih; Pivovarno Laško Union in Olimpijskim komitejem Slovenije kot organizatorjema projekta; STO, Triglavskim narodnim parkom, Planinsko zvezo Slovenije in Slovenskim planinskim kot vodilnimi okoljskimi partnerji ter Centrom za energetsko učinkovitost na Inštitutu Jožef Stefan kot partnerjem na področju izobraževanja javnosti.

Olimpijski komite Slovenije je h komunikaciji projekta uspešno pozval nacionalne olimpijske komiteje v državah na poti do Pekinga. Delček slovenskega ledenika se bo tako do Pekinga ustavljal na legendarnih olimpijskih prizoriščih, kot sta Cortina d’Ampezzo in Torino.  V krajih, kjer so slovenski olimpijci že pisali zgodovino, bo s tokratno misijo pogled uprt v prihodnost.

Pot lahko spremljate preko spletne strani ledenik.olympic.si.

 

(Visited 136 times, 1 visits today)
Close