Zakaj je pehanje za denarjem škodljivo in zakaj nas denar ne more osrečiti?

28 oktobra, 2020
Zakaj je pehanje za denarjem škodljivo in zakaj nas denar ne more osrečiti?

Harvardska znanstvenica Ashley Whillans pravi, da imamo za dosego osebnega zadovoljstva na voljo dva osnovna vira: prosti čas in denar. Ključno pa je, čemu dajemo prednost.

Večina ljudi se preveč osredotoča na delo in služenje denarja, premalo pa na to, da bi prosti čas izkoristili za svoje resnične potrebe. Postavitev prostega časa pred denar ima lahko številne pozitivne učinke. Ljudje s takšno prioriteto so srečnejši, ne glede na premoženjsko stanje, izobrazbo ali zakonski stan.

So bolj povezani z družino in prijatelji, saj postavljajo medsebojne odnose na prvo mesto. So tudi bolj zadovoljni s službo in lahko posledično zaslužijo celo več kot tisti, ki denar postavljajo na prvo mesto. Ker so manj obremenjeni, so lahko bolj produktivni in ustvarjalni.

Pehanje za bogastvom vodi v začarani krog

Raziskava je pokazala, da ko zaslužimo dovolj za preživetje in lahko nekaj privarčujemo, nadaljnje pehanje za zaslužkom ne prinaša dodatne sreče. Ko zaslužite več denarja, se lahko počutite celo slabše, saj se začnete primerjati z mnogo premožnejšimi od sebe.

Ko so spraševali bogataše, koliko bi še morali zaslužiti, da bi bili res srečni, so dobili odgovor: »Vsaj pol ali še enkrat toliko kot sedaj!« Torej verjetno z zasluženim denarjem ne bodo zadovoljni nikoli. Za zdravje, srečo in osebno zadovoljstvo bi morali pregovor »Čas je denar« obrniti malo drugače – »Čas je vrednejši od denarja!«

Kako dati prednost času?

Pomembno je spoznati, da je prosti čas naša največja dragocenost, vrednejša od denarja in določa naše zadovoljstvo ter srečo. Za začetek se prepričajte, da je vsaj tako pomemben kot denar. Spomnite se tega, ko se soočate s pomembnimi odločitvami. Sprejemajte odločitve, ki vam prinašajo več prostega časa.

Modro je zaslužiti ravno prav, da lahko kakovostno uživate v prostem času. Prostočasne dejavnosti namreč izboljšujejo kakovost življenja in psihofizično stanje. Uravnovešajo življenjski ritem in odpravljajo posledice stresa, utrjujejo družinske in prijateljske vezi, vse skupaj pa odločilno vpliva k zadovoljstvu v življenju.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 131 times, 1 visits today)