9:00 dop ZANIMIVO

Začeti z delom pred 10. zjutraj je mučenje, pravijo znanstveniki

Nova raziskava ugotavlja, da je začetek dela pred 10. uro zjutraj novodobna oblika dnevnega mučenja.

Ugotovitev, da nam zbujanje in delo pred 10. uro zjutraj, kot dela velika večina ljudi, predstavlja mučenje, je podal raziskovalec z Oksfordske univerze, dr. Paul Kelley. Po raziskavi sodeč je glavni vzrok to, da s tem zmotimo naš biološki ritem, poznan tudi kot cirkadijski ritem telesa oz. naša telesna ura.

bed-2566890_640

Naravni ritem telesa

Naše telo je genetsko programirano na cikel, ki pomaga regulirati aktivnost možganov skupaj z nivojem energije, proizvajanjem hormonov in percepcijo časa. V poznem 18. stoletju pa je 8-urni delavnik, kot ga poznamo danes, prinesel tudi potrebo po maksimiziranju produktivnosti. Takrat se seveda niso ozirali na naraven ritem ljudi.

V nasprotju z industrijo se je naše telo razvilo v skladu s sončno svetlobo. Raziskovalci zato trdijo, da je delo pred 10. zjutraj znanstveno opredeljeno kot mučenje samega sebe, saj le-to nenaravno ruši naš naraven ritem, kar se kaže v različnih posledicah – telo in duha nam vrže iz ravnovesja.

coffee-2589167_640

Vsesplošno pomanjkanje spanja

“Danes celotna družba občuti pomanjkanje spanja,” je dejal Kelley. “Vsi trpijo, a to ni potrebno.” Njegova ideja je, da bi npr. začetek šole po celi Veliki Britaniji premaknili z 8:30 na 10 in opazovali spremembe v vedenju šolarjev. Teorijo so na enišoli že preizkusili, rezultati pa so bili pozitivni: manj ‘špricanja’, večja produktivnost učence, izboljšanje ocen.

Raziskovalci pravijo, da bi se splačalo preizkus narediti na vseh področjih, tudi na delovnih mestih – saj bi tako prišlo do velikih izboljšav. Verjamejo, da bi bili priča ogromni spremembi – od utrujenih in izčrpanih zaposlenih, ki rešitev vidijo le v kavi, do naravno produktivnih in bolj fokusiranih posameznikov, ki bi se naspali do takrat, kot naj bi se, gledano biološko.

Kelley trdi, da delodajalci, ki zahtevajo od zaposlenih, da začnejo z delom pred 10. uro zjutraj, prispevajo k njihovemu čustvenemu in fizičnemu stresu, kar ima lahko dologoročne slabe učinke na njihovo zdravje. Če bi se ta vzorec spremenil, verjame, da bi bilo delo bolj produktivno in bi prinašalo več zadovoljstva.

Vir: TruthTheory

(Visited 167 times, 1 visits today)
Close