Začenja se prvi pilotni projekt univerzalnega temeljnega dohodka

1 decembra, 2021

Prejšnji teden je katalonska vlada objavila, da je odobrila oblikovanje začasnega programa, ki bo služil kot predhodnik popolnega izvajanja univerzalnega temeljnega dohodka v avtonomni regiji. Program bo zasnovan in izvajan na omejeni in izbrani podlagi za ranljive skupine prek posebnega Pilotnega urada za načrte.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Poskusni projekt bo verjetno izveden prihodnje leto, njegovi parametri pa še niso oblikovani. Cilj vlade pa je, da univerzalni temeljni dohodek postane realnost nekje leta 2023.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Osnovne dohodke že prejemajo v nekaterih državah

Po priporočilih različnih evropskih in mednarodnih institucij v različnih državah, kot so Namibija, Finska, Nizozemska, Kanada, Indija, je bilo že izvedenih več eksperimentov z osnovnim dohodkom. V drugih še potekajo (ZDA, Danska, Kenija, Brazilija), spet druge države trenutno oblikujejo takšne programe (Nemčija, Francija, Škotska).

Kaj je univerzalni temeljni dohodek?

To je dohodek, ki bi bil na voljo celotnemu prebivalstvu regije. Financiral bi se z davčno reformo 20 % najbogatejših davkoplačevalcev in koristilo bi ga lahko več kot 80 % prebivalstva. Ta ukrep ne bi vključeval dodatnih stroškov za javno blagajno, saj ne zahteva predanega osebja za revizijo, ali je nekdo dovolj reven, da se kvalificira – tako kot pri podobnih vladnih socialnih programih.

 

Vir: The Mayor Eu

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 802 times, 1 visits today)