Vrt in okolica: Sadike z garancijo?

25 marca, 2021

»Na vprašanje, kdaj je pravi čas za urejanje okolice na novo zgrajene hiše, je pravilen odgovor: Preden je hiša zgrajena,« pravi prof. dr. Davorin Gazvoda, prodekan za študijsko dejavnost na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, sicer pa krajinski arhitekt.

V preteklosti, ko so ljudje hiše gradili večinoma sami, je bilo nekako samoumevno, da bodo sami uredili tudi okolico in strokovnjakov niso najemali. »Na srečo se zdaj to spreminja in tudi v Sloveniji imamo že veliko primerov kakovostno urejenih vrtov, pri katerih so sodelovali strokovnjaki,« pove Gazvoda.

Znanje strokovnjakov zagotovi, da kasneje ni treba ničesar popravljati in spreminjati. »V Nemčiji morajo na primer projektanti pri oceni naložbenih stroškov pri popisu in predračunu upoštevati tudi 15-letno dobo vzdrževanja – tako investitor že na začetku vidi, koliko ga bo ureditev okolice in njeno vzdrževanje stalo,« pojasni sogovornik in doda, da imajo običajno višje začetne naložbe nižje stroške vzdrževanja. »Če je torej ureditev okolice dobro sprojektirana in izvedena, potem z njo kar nekaj let ni večjega dela,« zagotovi.

Kakšna pa je ponudba na slovenskem trgu? »Res imamo v zadnjem času vse več drevesnic, vendar standardi in normativi niso isti kot na primer v zahodnih evropskih državah,« odgovarja sogovornik. »V Nemčiji je ob nakupu sadike povsem jasna njena kakovost, običajno pa zanjo dobimo tudi garancijo na vsaj eno rastno sezono, če ne celo dve. Seveda pod pogojem, da vam ponudnik zasadi in leto dni vzdržuje vrt, vi pa to storitev plačate,« pojasni.

Meni, da je tovrstne profesionalizacije pri nas premalo, premalo pa je tudi zavedanja in pripravljenosti naročnikov, da bi v to investirali. Še vedno jih večina raje kupuje cenene in nekakovostne sadike pri diskontnih ponudnikih. Gazvoda ocenjuje, da je na našem trgu premalo sklenjenih celotnih verig – od naročnika naložbe, ki to financira, do izvajalcev in vzdrževalcev, ki prostor uredijo in ga vsaj leto ali dve vzdržujejo, preden ga v upravljanje predajo investitorju. »V Sloveniji deluje le peščica tako imenovanih ‘landscaping’ podjetij, ki so torej izvajalci in vzdrževalci hkrati,« izpostavi.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 66 times, 1 visits today)