Vrhunski športniki spijo manj, kot si morda mislite

26 julija, 2021

Nedavna avstralska študija spanja vrhunskih športnikov je razkrila, da spijo manj, kot sami ocenjujejo, da potrebujejo spanja.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Raziskovalna skupina pod vodstvom Charlija Sargenta z Univerze v Queenslandu je raziskovala spalne navade 175 športnikov iz 12 različnih avstralskih reprezentanc. Nekajtedensko spremljanje spanja je potekalo s pomočjo zapestnic in prišli so do zaključka, da presenetljivo veliko število športnikov, ne dosega svojih ciljev spanja.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

V povprečju spijo manj kot 7 ur

Raziskovalna skupina je izbranim športnikom zastavila preprosto vprašanje: »Koliko ur spanja potrebujete, da se počutite spočiti?« Odgovor je bil v povprečju 8,3 ure, brez razlike med moškimi in ženskami, tudi razlike med športi so bile zelo majhne. Po nekaj tednih spremljanja so rezultati pokazali, da v povprečju spijo 6,7 ure na noč, kar je v primerjavi s predvidenimi potrebami 96 minut premalo. Manj od predvidenega časa spi kar 71-odstotkov športnikov in le 3- odstotke jih spi toliko, kot so ocenili da potrebujejo spanja.

Rezultati so pokazali, da športniki v skupinskih športih spijo v povprečju 6,9 ure v primerjavi s športniki v individualnih športih, ki spijo samo 6,4 ure. Najmanj spijo športniki, ki tekmujejo v triatlonu in plavanju, ti se zbujajo zgodaj (okrog 6h) zaradi zgodnjih treningov. Največ so spali košarkarji – skoraj 8 ur. Športniki, ki so sodelovali v raziskavi, so v povprečju šli v posteljo ob 23:24 in se zjutraj v povprečju zbujali ob 7:18.

V raziskavo pa sicer ni vključen počitek/dremež preko dneva.

 

Vir: Outside

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 68 times, 1 visits today)