10:58 dop ZANIMIVO

Vrhunski športniki spijo manj, kot si morda mislite

Nedavna avstralska študija spanja vrhunskih športnikov je razkrila, da spijo manj, kot sami ocenjujejo, da potrebujejo spanja.

Raziskovalna skupina pod vodstvom Charlija Sargenta z Univerze v Queenslandu je raziskovala spalne navade 175 športnikov iz 12 različnih avstralskih reprezentanc. Nekajtedensko spremljanje spanja je potekalo s pomočjo zapestnic in prišli so do zaključka, da presenetljivo veliko število športnikov, ne dosega svojih ciljev spanja.

V povprečju spijo manj kot 7 ur

Raziskovalna skupina je izbranim športnikom zastavila preprosto vprašanje: »Koliko ur spanja potrebujete, da se počutite spočiti?« Odgovor je bil v povprečju 8,3 ure, brez razlike med moškimi in ženskami, tudi razlike med športi so bile zelo majhne. Po nekaj tednih spremljanja so rezultati pokazali, da v povprečju spijo 6,7 ure na noč, kar je v primerjavi s predvidenimi potrebami 96 minut premalo. Manj od predvidenega časa spi kar 71-odstotkov športnikov in le 3- odstotke jih spi toliko, kot so ocenili da potrebujejo spanja.

Rezultati so pokazali, da športniki v skupinskih športih spijo v povprečju 6,9 ure v primerjavi s športniki v individualnih športih, ki spijo samo 6,4 ure. Najmanj spijo športniki, ki tekmujejo v triatlonu in plavanju, ti se zbujajo zgodaj (okrog 6h) zaradi zgodnjih treningov. Največ so spali košarkarji – skoraj 8 ur. Športniki, ki so sodelovali v raziskavi, so v povprečju šli v posteljo ob 23:24 in se zjutraj v povprečju zbujali ob 7:18.

V raziskavo pa sicer ni vključen počitek/dremež preko dneva.

 

Vir: Outside

(Visited 74 times, 1 visits today)
Close