3:58 pop TURIZEM, ZANIMIVO

Vremenska napoved: kakšno bo letošnje poletje?

Kaj pravijo vremenske napovedi za letošnje poletje? Na Severe Weather so pod drobnogled vzeli številne modele in iz tega izluščili nekaj dolgoročnih napovedi. Pravijo, da to le nakazuje, kakšno bo vreme junija,julija in avgusta 40 – 60 % časa. 

Podobno kot pozimi se kaže temperaturni in padavinski vzorec. Hladen zrak bo ostajal globoko na severu večino časa, nad večino Evrope pa prevladuje topel zrak oz vroče zračne mase. To bi bil precej slab scenarij, saj ta model kaže tudi na malo hladnih front med vročinskimi valovi.

Drug model oz. vremenska napoved kaže krajše vročinske valove, vendar pa je pri tem hladen zrak še bolj severno oz severovzhodno. Britanski otoki in Skandinavija so le malce toplejši od povprečja, vendar pri njih igra pomembno vlogo za milejša poletja Atlantik.

Tretji model pa kaže drugačno sliko. Tudi tu je glavna vroča zračna masa nad osrednjo Evropo, vendar pa so temperature nižje od normalnih za zahodno in jugovzhodno Evropo.

Kaj pa bo zalivalo naše pridelke?

Slika padavin za letošnje poletje ni po besedah Severe Weather nobeno presenečenje. Celinski del lahko pričakuje manj padavin, na severu pa jih zna biti celo več.

Po drugem modelu pa je pričakovati nadpovprečno količino padavin na zahodu in v delih srednje ter jugovzhodne Evrope – kot posledica nizkega zračnega tlaka nad zahodno Evropo. Hude nevihte bi po tem modelu lahko prizadele Francijo, Nemčijo, Alpe in severni Balkan.

Po svetu pa …

Vremenska slika po svetu najbolj izpostavlja Sibirijo, ki je imela letos največ anomalij – in ta trend se bo kot kaže še nadaljeval.

Pričakuje se tudi La Nina v tropskem pasu.

 

Vir: www.severe-weather.eu

(Visited 2.095 times, 23 visits today)
Close