Avtor rb; foto: shutterstock.com 12:59 pop ZANIMIVO

V tem mestu so državljanski parlament sestavili z izžrebanimi poslanci

Uradna spletna stran mestne občine Kopenhagen je objavila, da mesto letos začenja pionirsko pobudo za Dansko z ustanovitvijo parlamenta državljanov, ki bo vključeval 36 predstavnikov.

Člani parlamenta bodo izbrani naključno iz vseh zainteresiranih skupin, da se zagotovi široka zastopanost prebivalcev danske prestolnice. Zato so jih kar izžrebali, kot številke na lotu.

Cilj pobude, ki bo za zdaj potekala v letih 2023 in 2024, bo zagotoviti bolj demokratičen proces lokalnega upravljanja, ki upošteva mnenje prebivalcev v realnem času in ne čaka vsaka štiri leta do naslednjega volilnega cikla.

Od obsega soseske do obsega mesta

V mestu že obstajajo tako imenovani državljanskimi zbori, ki pa se ukvarjajo le z zadevami v soseščini. Oblasti so se zdaj odločile postaviti večjo strukturo, v kateri se bodo prebivalci zbirali, da bi predlagali in razpravljali o splošnih zadevah, ki zadevajo celotno mesto.

Seveda se to ne bo štelo za politično funkcijo ali funkcijo za polni delovni čas. Skupaj bodo izbrani udeleženci prispevali približno 35 ur na leto svojega časa za udeležbo na sejah državljanskega parlamenta, ki imajo vnaprej določen urnik.

Na sejah bodo prisluhnili strokovnjakom, ki bodo predstavili urbanistične načrte, nato pa bodo razpravljali in oblikovali priporočila izvoljenim politikom. Priporočila bodo predana politikom in strokovnim upravam v mestni občini Kopenhagen, ki jih bodo morali upoštevati pri oblikovanju politike.

Vir. The Mayor

(Visited 36 times, 1 visits today)
Close