V šolah, vrtcih in domovih za starejše 90 % ekološke in lokalne hrane

25 novembra, 2020

»TRAJNOSTNA KOSILA V DANSKI PRESTOLNICI«

V danski prestolnici Kobenhavn si na vseh področjih prizadevajo za trajnostni razvoj. Med drugim imajo mestne oblasti v načrtu, da bo Kobenhavn do leta 2025 postal prva ogljično nevtralna prestolnica na svetu.

 

Učinkovitejša priprava hrane

Med drugim so se odločili, da izboljšajo tudi delovanje kuhinj, ki pripravljajo hrano v različnih pretežno javnih ustanovah, kjer delujejo številne restavracije in kavarne. Ne le glede sestavin. Te so že sedaj kakovostne, saj je kar okoli 90 % obrokov pripravljenih iz ekološko in lokalno pridelanih sestavin. V okviru doseganja načrtov za zmanjševanje ogljičnega odtisa mesta, naj bi do leta za četrtino znižali emisije CO2, povzročene z nakupom hrane in pripravo obrokov.

 

Sodelovanje strokovnjakov

Ker želijo izboljšati tudi postopke nabave in priprave hrane so sklenili pogodbo s podjetjem Løgismose Meyers. Strokovnjaki podjetja bodo svetovali zaposlenim v kuhinjah, kako pripravljati obroke na čim bolj trajnosten način. To pomeni, da bodo pomagali uvajati podnebju prijazne prakse, ki jih je mogoče uporabiti tudi v kuhinji.

Tako pri pripravi obrokov kot pri zmanjševanju količine neporabljenih sestavin in obrokov. Na ta način bodo uporabnikom na voljo še bolj zdravi, okusni in hkrati trajnostno pripravljeni obroki. Med uporabniki je vsakodnevno velik delež otrok in upokojencev, ki sicer nimajo možnosti, da bi si sami pripravljali obroke.

 

Vir: The Mayor

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 31 times, 1 visits today)