V Sloveniji razvita UV-svetilka za razkuževanje

17 februarja, 2021
Samo Kranjec

V Laboratoriju za razsvetljavo in fotometrijo Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, so lani, v sodelovanju s slovenskim podjetjem Ledluks, razvili ultravijolično (UV-C) LED-svetilko za razkuževanje.

Svetilka je namenjena razkuževanju bodisi prostorov (ko v njih ni ljudi), bodisi oblačil, denimo v trgovinah, ki so, če jih pustimo v omari, kjer je prižgana UV-svetilka, razkužena v minuti. Pri tem velja dodati, da je UV-svetloba za človeka škodljiva, saj povzroča opekline in poškodbe roženice.

Razvoj svetilke je, po besedah doc. dr. Mateja B. Kobava iz laboratorija za razsvetljavo in fotometrijo, potekal v dveh korakih. V prvem so industrijsko LED-svetilko Hyperion slovenskega podjetja Ledluks predelali v LED-svetilko z UV-C svetlobo, ki razkužuje. Svetilka je izdelana tako, da so v njej različne svetleče diode. Prve za vidni del spektra in druge za UV-C del spektra. Vidni del je prižgan, ko zaposleni potrebujejo svetlobo, UV-C del pa v nočnem času, ko se prostor razkužuje.

Takšna svetilka stane med 300 in 400 evri, obenem pa ima relativno nizko moč na območju UV-C svetlobe. UV-C svetleče diode so izredno drage, saj je cena med 400 in 600 evri za vat (W) izsevane svetlobe na UV-C območju. Hkrati na trgu ni mogoče kupiti svetlečih UV-diod, saj je povpraševanje po njih trenutno izjemno.

»Neonka« z močjo razkuževanja

Ker se je na trgu pokazalo izredno zanimanje za različne načine razkuževanja, so se v razvoju vrnili na živosrebrove (tako imenovane neonske) UV-sijalke, ki so bile zaradi razmaha LED-tehnologije že skoraj pozabljene. Te sijalke so enake kot fluorescentne sijalke (»neonke«), le da ne vsebujejo belega nanosa in zato oddajajo ultravijolično sevanje. »Svetilko Hyperion, ki je bila razvita za svetleče diode, smo predelali tako, da smo lahko vanjo vstavili ‘neonko’, ki oddaja UV-svetlobo,« razlaga Kobav.

Tako so dobili cenovno bolj ugodno svetilko, ki stane približno 100 evrov in ki ima veliko večjo moč sevanja v UV-C območju.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 162 times, 1 visits today)