V sezoni dopustov so vlomilci zelo delavni

16 julija, 2020

Poletni meseci, ko se večina odpravi na dopuste, so za vlomilce glavna delovna sezona. Z raznovrstnimi metodami opazovanja preverjajo, katero stanovanje ali hiša je počitniško zapuščena, nato pa udarijo in iz stanovanja odnesejo vse, kar je vredno.

V nekem ameriškem zaporu so med obsojenimi vlomilci izvedli raziskavo o njihovem delu, njihovi odgovori pa so lahko priporočilo, kako se morda lahko obvarujete pred njimi:

·         18 % vprašanih vlomilcev je dejalo, da nas bo pred njimi obvarovala vidno dobra ključavnica,

·         38 % jih je svetovalo, da imamo med svojo odsotnostjo v prostorih prižgane luči,

·         nekaj več kot 50 % jih je zagotovilo, da jih bo od tatinskih namenov odvrnila vidna alarmna naprava,

·         vlomilci v zasebne hiše so razkrili, da jim ustreza bolj zaraščen in manj osvetljen vrt, tako je njihov napad na hišo s ceste manj opazen,

·         največ vlomilcev, 56 %, pa je v en glas zagotovilo: nabavite si psa čuvaja: »Ko ga vidimo, se takoj odpovemo svojim načrtom in gremo raje tja, kjer je manj nevarno.«

 

Večje ovire za večjo varnost

Manjša, kot je ovira, ki jo mora vlomilec premagati, prej se bo odločil za akcijo, bi lahko povzeli ugotovitve. Svoje premoženje začnemo varovati pri vratih. V stanovanjih in hišah namestimo protivlomna vrata ali vsaj pregrado, ki preprečuje dvig vrat s tečajev. Boljša ključavnica je vsekakor večja ovira za vlomilca, vložek pa mora biti zaščiten s protivlomnimi ščitniki, ki preprečujejo zlom cilindra. Saj ne, da izurjen vlomilec ne bi mogel odpreti prav vsake ključavnice, bolj pomembno je, da podaljšamo čas, v katerem lahko to stori. Ko vidi, da si bo za vlom moral vzeti več časa, bo raje obiskal vašega soseda, h kateremu bo zaradi slabe zaščite vhodnih vrat prišel v nekaj sekundah.

Tudi sosed je dober varnostni sistem

Prav tako je na lahko dosegljiva (kletna, pritlična) okna pametno namestiti rešetke, ali pa vsaj protivlomne rolete, če že ne kar ključavnice. Enako velja tudi za okna na strehah. Z dvorišča umaknimo lestev ali zabojnik za smeti, saj tatinski akrobat uporabi vsako priročno zadevo, da spleza do priprtega okna.

Ob odsotnosti se precej dobro izkažejo tudi naši odnosi oziroma sodelovanje s sosedi. Prosimo jih, da nam praznijo poštni nabiralnik in polnijo smetnjak pred hišo. Sorodnike, prijatelje ali sosede lahko prosimo tudi, da svoj avtomobil občasno parkirajo pred našo hišo, ob zalivanju rož pa naj še odprejo, oziroma zaprejo zavese na oknih, spustijo, ali dvignejo rolete, ali pa s premeščanjem časovnega stikala prižigajo in ugašajo luči v različnih prostorih. Naše domovanje tako ne bo videti zapuščeno in vabljivo za vlomilčev obisk.

Najhujša je izguba občutka varnosti

Pri pustošenju našega bivališča vlomilci najraje iščejo nakit in gotovino, šele nato pridejo na vrsto tehnični predmeti, primerni za prodajo. Za vrednejše stvari si je modro omisliti zidni sef, ali pa najeti sef v bančni ustanovi. Vrednejše stvari, slike ali aparature fotografirajmo, saj so kriminalistom lahko dober pripomoček pri sledenju vlomilcev, nam pa bodo morda prišle prav ob dokazovanju lastništva.

Tisti, ki so že doživeli obisk vlomilca, znajo povedati, da jih je ob tem najbolj prizadelo, da je nekdo šaril po njihovem domu. Poleg ukradenih stvari so izgubili še občutek varnosti. Zato v primerjavi s škodo, ki vam jo stori neznani nepridiprav, stroški za vsaj nekaj osnovnih preventivnih ukrepov nikakor niso tako visoki – konec koncev z njimi investiramo tudi v brezskrbnost na dopustu!

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 21 times, 1 visits today)