V kravjih vampih našli mikrobe, ki učinkovito razgrajujejo plastiko

10 avgusta, 2021

Avstrijski znanstveniki so morda našli malo verjetno rešitev problema onesnaženja s plastiko. Raziskovalci z Univerze za naravne vire in znanosti o življenju na Dunaju in Centra za industrijsko biotehnologijo Univerze v Innsbrucku so ugotovili, da mikrobi in encimi, ki jih najdemo v vampu, razgradijo običajno plastiko – vključno s tisto, ki se pogosto uporablja za plastične vrečke, steklenice, tekstil in embalažo za živila.

Razgradnjo preizkusili na treh različnih plastikah

Raziskovalci so iz klavnic pridobili prebavno tekočino iz govejih vampov, ki je sicer odpadni material, in so jo zmešali s tremi vrstami sintetične plastike: PET, biorazgradljivo plastiko in materialom na biološki osnovi iz obnovljivih surovin. Vse tri vrste plastike se po določenem času, v prebavni tekočini iz vampa govedi, na naraven način razgradijo na osnovne delce.

Raziskave se nadaljujejo

Delovanje encimov in mikroorganizmov bodo proučevali še naprej z namenom, da bi jih lahko čim prej začeli uporabljati za industrijsko predelavo plastike. To odkritje bi v prihodnosti lahko predstavljalo trajnostno možnost za zmanjšanje plastičnih odpadkov.

Seveda pa to ne pomeni, da lahko krave hranimo s plastiko, da si ne bi kdo delal napačnih predstav.

 

Vir: CNN

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 141 times, 1 visits today)