8:54 dop ZANIMIVO

Uvedli so varčevanje z ledom, saj ga je začelo zmanjkovati

Bo v tej državi še pred koncem poletja zmanjka tega običajnega zamrznjenega izdelka?

Španski supermarketi so začeli omejevati prodajo ledenih kock v vrečah, saj proizvajalci ne morejo slediti povpraševanju strank.

Pirenejski polotok doživlja tretji zaporedni in zelo hud vročinski val to poletje, vremenski pojav pa tamkajšnje vsakdanje življenje obremenjuje na več načinov. Zadnja težava je akutno pomanjkanje ledu, zaradi česar so nekateri španski supermarketi razglasili omejitve – vsak kupec lahko kupi le dve vrečki ledenih kock.

Tudi na Portugalskem je povečano povpraševanje po ledu, a prodaje za enkrat še niso omejili, saj ga imajo še dovolj na zalogi.

Bo Španiji zmanjkalo ledu?

Proizvodnja ledu, da bi zadovoljili običajno poletno povpraševanje, se začne v prvih mesecih leta, vendar je zvišanje cen električne energije povzročilo zvišanje proizvodnih stroškov in stroškov skladiščenja, ki so privedli do zaprtja nekaterih tovarn.

Zaradi povpraševanja, ki ga povzročajo vročinski valovi, so se cene vrečk za led dvignile, še večji problem pa je, da je kock, ki so bile že izdelane in shranjene v začetku leta, že zmanjkalo. Španiji lahko še pred koncem poletja zmanjka ledu za prodajo.

Bodo Španci morali začeti razmišljati, da imajo led v domači skrinji kot nekatera živila vedno na zalogi?

Vir: The Mayor

(Visited 73 times, 1 visits today)
Close