1:00 pop ZANIMIVO

Uporabne rastline od Krasa do Kvarnerja

Zaključil se je projekt  Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja.

Tu je nova turistična tura od Krasa do Kvarnerja: iz sedanjosti v preteklost za trajnostno prihodnost, ki obiskovalce s pomočjo mobilne aplikacije Kaštelir map popelje po arheoloških in botaničnih poteh. Vnesenih in predstavljenih je prvih 24 gradišč na slovenski, in 24 na hrvaški strani, 8 učno-rekreacijskih in didaktičnih botaničnih poti, kulturna dediščina in naravne vrednote ter turistična ponudba ob poteh.

Botanični vodnik

Uporabne rastline od Krasa do Kvarnerja povezane z arheobotaniko in etnobotaniko pa lahko spoznavamo v botaničnem vodniku. Priročnik za prepoznavanje divjih rastlin s poudarkom na njihovi uporabnosti obravnava nekaj čez 150 različnih vrst uporabnih rastlin iz Območja Krasa, Istre in obrobja Kvarnerja (Slovenija in Hrvaška).

V uvodu je pojasnjeno kako so povezali botaniko in prazgodovino gradišč (kaštelirjev) na tem območju: v prazgodovini je  bil človek lovec in nabiralec, in je to vse do današnjih časov tudi ostal. Jedilne, zdravilne, začimbne, dišavne, in druge uporabne rastline (kot material, obredni namen) so človeka spremljale iz generacije v generacijo. To znanje so v projektu »kaštelir« raziskovali, ga povzeli in strnili v dvostranske botanične opise rastlin, način nabiranja, priprave in njihovo uporabo. Tako so prikazali 154 divje rastočih  vrst, vsako tudi s tremi do štirimi originalno posnetimi fotografijami.

V knjigi je tudi krajša predstavitev rastlinske morfologije, floristični in predvsem vegetacijski opis celotnega območja in kodeks nabiranja divjih rastlin. Knjiga – vodič po uporabnih divjih rastlinah – je namenjena širšemu krogu bralcev, ki jih zanima narava in življenje z njo.

(Visited 419 times, 3 visits today)
Close