6:00 pop ZANIMIVO

Tudi “mali vesoljčki” ogrožena vrsta?

Filipini so otočje in na vsakem otoku obiskovalci lahko opazujejo drugačne rastlinske in živalske vrste, ki jih ni moč videti nikjer drugje na svetu.

Na otokih zahodnega Tihega oceana živi prav posebna žival, znana kot filipinski tarsier. Z ušesi netopirja, prsti, podobnimi priseski in velikanskimi očmi, to bitje bi zlahka zamenjali za statiste na znanstvenofantastičnem filmskem setu. Toda v resnici so tarsieri primati in daljni sorodniki ljudi. »Res so videti kot mali vesoljci, ki skačejo z drevesa na drevo,« pravi Gab Mejia, raziskovalec in fotograf National Geographica na Filipinih.

Ogrožene vrste tudi na Filipinih

Filipini zajemajo več kot 7600 otokov in so življenjski prostor za najbolj nenavadne živali in rastline na planetu. V skladu s konvencijo o biološki raznovrstnosti na Filipinih uspeva 5 odstotkov rastlinskih vrst na svetu. In skoraj polovica bitij, najdenih na teh otokih, ne obstaja nikjer drugje.

Toda tudi ta ekološki raj je na udaru, saj več kot 700 avtohtonih vrst ogroža izumrtje zaradi prekomernega nabiranja, izgube habitata in razdrobljenosti habitatov.

 

Vir: National Geographic

(Visited 452 times, 3 visits today)
Close